Светът

„Злият строителен предприемач” – типичният лош герой от американските филми

Строителният предприемач, като типичен образ на злото, има дълга и забележителна история в много американски филми от последните десетилетия. Режисьорът Франк Капра използва въпросния образ два пъти – първо в ” You Can’t Take it With You” (1938), където всичко зависи от усилията на един хитър бизнесмен да се сдобие с дом от не до там любезен продавач, и след това в коледната класика „It’s a Wonderful Life” (1946). Във филма Джордж Бейли (Джими Стюарт) жертва мечтите си и се изправя срещу господин Потър (Лайнъл Баримор) – най-богатия човек в Бедфорд Фолс, който е купил повечето от другите фирми в района и е собственик на по-голямата част от жилищния фонд. Джордж също е предприемач: той изгражда спретнати малки крайградски къщи в “Парк Бейли”, които били нещо като предградия за хора, които не били достатъчно платежоспособни, за да вземат ипотека от банката на Потър. (Забавен факт: Домът, който той продава на г-н Мартини във филма, тристаен апартамент „Ла Канада Флинтридж”, сега се оценява на $ 1,5 милиона).

Може да се твърди, че „It’s a Wonderful Life” представя и ролята на добрия предприемач. Джордж Бейли, обаче, не бил кой знае какъв бизнесмен в очите на останалите. Неговата банка е спасявана два пъти. Цялостният смисъл тук е: Ако искате да спечелите пари, трябва да сте г-н Потър. Така „It’s a Wonderful Life” задава формулата за изграждането на образите на злите предприемачи в много от филмите занапред: любима сграда, парче земя или град ще бъдат унищожени от зъл предприемач, ако героите не са в състояние да внесат голяма сума пари. („The Goonies” е най-ясният пример в този случай) или пък лошият се опитва да повиши цената на някой имот, действие, което трябва да бъде предотвратено от добрите. (Лекс Лутор, като плотер в „Superman”).Разцветът на филмите за зли предприемачи достигнал своя зенит през 80-те години на миналия век.

„Епохата на юпитата”, когато фабриките затворили и Доналд Тръмп процъфтявал. Това било и време на икономически промени в реалния живот, от високата инфлация и лихвените проценти от началото на 80-те години на миналия век, последвани от рецесия, до кризата на спестяванията и кредитирането през последната част на десетилетието. Подобно на Франк Капра, режисьорът Стивън Спилбърг бил особено впечатлен от злите предприемачи като злодеи. В ужасът „Poltergeist” (1982), един изключително зъл предприемач построил къщи върху гробище в Ориндж Каунти, без да премести труповете от там.

Ето и няколко филма, разкриваща тъмната страна на предприемачите, поне според Холивуд:

It’ s a wonderful life (1946): Добрият Джордж Бейли се съревновава с лошия предприемач г-н Потър в бизнеса с жилища на достъпни цени и се замисля какво би се случило, ако не се е родил.
Scooby Doo (1969-1986): В този продължителен карикатурен франчайз, куп тийнейджъри и тяхното куче разследват злите спекуланти на недвижими имоти, които са маскирани като призраци в почти всеки епизод.

Herbie rides again (1974 г.): Представя историята на Хелън Хейс, стара дама, която се противопоставя на плановете на предприемачът Кийнаън Уин, който иска да построи “Хук Плаза” – търговски център в Сан Франциско, намиращ се в небостъргач.

Superman (1978): Лекс Лутър планира да внесе пари в пустинните си имоти, като по този начин се озовава в Калифорния, за да се опита да увеличи стойността на земите си и да разпростре империята си до Западното крайбрежие.

Caddyshack (1980): Предприемачът Нуворич има интерес към закупуването на голф игрище, което да  превърне в жилищна зона. Breakin’ 2: Electric Boogaloo (1984): Група „брейкъри” се опитва да спаси читалище, заплашвано от предприемач, който иска да построи търговски център на негово място.

The Goonies” (1985): В отчаянието си да спасят дома си от строителен предприемач, двама братя се състезават с група лоши момчета, за да открият изгубеното пиратско съкровище и да го спасят.

По текста работи: Владислав Киров, III курс, Връзки с обществеността

Покажи още
Close