Светът

Защо толкова много възрастни германци следват в университет

Повече от 50 хиляди студенти в германските университети са на възраст над 50 години. Сред тях има и много пенсионери. Какво ги кара да учат на тези години, четем в Дойче веле:

Ако човек в Германия реши да следва висше образование на късни години, пред него има три възможности: да посещава лекции и семинари по отделни предмети на свободен достъп; да се включи в програма, предвиждаща полагането на задължителни изпити по отделни предмети, за което накрая да получи и диплома; или пък да се запише в редовна или задочна форма на следване за придобиване на бакалавърска или магистърска степен.

По данни на германския Съюз на пенсионерите с висше образование AVDS, тази трета група е най-малочислена – тя обхваща едва около 5 000 подобни студенти в цялата страна. Най-многобройна е групата на свободните слушатели – тя обхваща около 36 000 пенсионери. В зависимост от университета и броя на посещаваните семинарни занятия, това им струва от 40 до 240 евро на семестър.

Защо им е на пенсионерите да учат?

Възрастните хора в Германия се интересуват от университетско образование, защото много от тях на младини не са имали такава възможност, а и защото като пенсионери разполагат със свободно време, за да запълнят празнини в познанията си от области, които винаги са ги интересували, подчертава Ренате Фрех, основала портал за хората от третата възраст. Сайтът предлага всякаква полезна за тях информация, включително и за образование и работа, а мотото му гласи: „По-добре да намериш бързо, отколкото да търсиш дълго”.

По думите на Фрех, посещението на университет предлага на пенсионерите свободен избор – те сами могат да определят колко дълго искат да учат и дали въобще ги интересува университетската диплома за завършено образование. Присъствието на пенсионерите в аудиториите обогатява и младите хора – нерядко се получават интересни възможности за обмяна на мнения между поколенията, както и за дискусии.

Освен че пенсионерите могат да посещават повечето университети в Германия, през 2006 г. в град Бад Майнберг специално за тях бе открит Европейски център за университетско обучение EZUS. Всяка година там се записват по 35 студенти на възраст от 50 до 80 години, които преминават двугодишен курс със 7-седмични модули на обучение.

Предпочитани са хуманитарните науки

Възрастните хора изучават там предмети като история, здравеопазване, политика, религия, социални, икономически и естествени науки, изкуство и музика. В четвъртъците и петъците посещението на занимания е задължително, а аз онези, които не могат да идват на очни занимания, съществуват задочни курсове. Освен диплома за висше образование, пенсионерите получават и сертификат за положените изпити. В този университет таксите за обучение са по-високи от тези на други места – 1200 евро на година.

Университетът в Кьолн държи първенството сред германските висши учебни заведения по брой на студентите над 50-годишна възраст. За зимния семестър на 2018/2019 година като свободни слушатели там са регистрирани 1149 души – 639 мъже и 510 жени. „Освен това близо 600 студенти на възраст над 50 години се обучават в редовния курс на обучение за бакалаври или магистри”, уточнява Ане Льор, ръководителка на отдела за работа с възрастните студенти.

Наблюденията от последните 10 години показали, че най-любимите предмети на студентите в пенсионна възраст са хуманитарните науки – като история на изкуството, философия и социология.

Източник: Deutsche Welle

Покажи още
Close