Университетът

Започна Националният студентски литературен конкурс „Боян Пенев“

49 студенти от 13 университета са участниците в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“.

42-то издание на конкурса бе открито от зам. ректора Екатерина Люцканова.

След официалната част участниците ще четат лично свои произведения пред публиката. В 18:00 часа в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ Пламен Дойнов и Петър Чухов ще представят свои нови книги.

На 18 май от 9:00 часа в природен парк „Шуменско плато“ ще се проведе поетическият пленер писане от натура „Над облаците и под земята“, когато участниците в конкуса ще посетят пещерата “Бисерна”, Обсерваторията и ще се насладят на
вдъхновяващата гледка от Шуменското плато.

Журито тази година е в състав: доц. Пламен Дойнов, Петър Чухов и Антоний Димов.

В първия конкурсен ден ще се проведе 39-ия поетически дуел с модератор Петър Чухов, участници в него са Надежда Романова и Пламена Николова.

В 17:00 часа в зала 309 на Ректората Васил Видински ще представи дебютната книга „Годината с тринайсет прозореца“ на Лилия Трифонова – носител на голямата награда в миналогодишното издание на конкурса.

На 19 май от 10:00 часа членовете на журито и студентите ще дискутират в Културния радиосалон– Студио 3 на Радио Шумен, а от 11:30 часа пред паметника на Иван Пейчев ще бъдат връчени наградите. Те са в три раздела – поезия, белетристика и критика. Голямата награда – издаване на книга на автор-студент, се осигурява от Община Шумен и тази година е в размер на 1000 лева. Ще бъде посочен и фаворитът на публиката.

Организатори на конкурса са Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“, Студентският съвет и община Шумен. Куратор на конкурса е доц. д-р Юрий Проданов, ръководител на катедра „Журналистика и масови комуникации“.

Close