Светът

Забележителности, които не очаквате да видите в Лодз

Снимка: Wikipedia

Обикновено градовете, с които повечето българи свързват Полша, са Варшава, Краков, Гданск, Катовице, Познан и Вроцлав. Лодз е сравнително непознат, но всъщност това е един развит град, който незаслужено остава в сянката на по-старите градове в страната.

Всъщност за много пътешественици Лодз е като извор на тайни, в който може да се натъкнеш на неща, които не очакваш да видиш в него. Нека се спрем на 5 от тях:

  • Православието

Снимка: Wikipedia

Всички знаят, че Полша е една от най-силно католическите страни в Европа. За повечето поляци религиозните догми и канони не са отживелица, а нещо, което трябва да се спазва. Как стои въпросът с православието обаче? Вероятно всеки, който е търсил информация за Полската православна църква е попадал на снимки на Катедралния храм “Св. Александър Невски” в Лодз, основан през 1884г., когато по-голямата част от днешна Полша е била в границите на Руската империя. В града обаче действат още два православни храма – църквата “Св. Олга” и църквата “Успение Богородично”, като всеки един се радва на нарастващ брой миряни.

  • Алеята на Славата

Всички са чували за Алеята на Славата в Холивуд, но почти никой не знае нищо тази в Лодз. Алеята на славата в полския град се намира на главната улица на (Pitkowska) и има 65 звезди, всяка от която е посветена на полски гражданин с принос за полското кино. Идеята за алеята дава актьорът Ян Паговски през 1996 година, а първата звезда е поставена на 28 май – две години по-късно в чест на актьора Анджей Северин.

 

  • Мостове на любовта
dav

В Полша най-известният “мост на влюбените”, където по традиция се закачва катинар с инициалите на двойката, се намира в град Вроцлав, но такъв мост има и в Лодз. Всъщност, в града има няколко мостчета на влюбените, но най-много  закачени катинари могат да бъдат намерени по двете мостчета в парка “Юзеф Пониатиевскиего”, недалеч от градския център. Никой не може да каже със сигурност кога е започнала тази традиция в третия по големина полски град, но по всичко личи, че тя тепърва ще набира сили.

  • Пещера
sdr

Насред зелените площи на парк “Хеленов”, посетителите на Лодз непременно ще попаднат на една необичайна конструкция, която буди повече въпроси отколкото отговори.

Наподобяващата на религиозен олтар сграда всъщност представлява пещера, изкуствено създадена от вулканична лава, а годината, в която е изградена, не е изяснена напълно.

Това, което е сигурно обаче, че на чернобелите снимки от първата половина на миналия век, пещерата изглежда още по-зловеща отколкото е днес.

  • Музей за всеки случай

Дори най-затворените в себе си и ученолюбиви личности на света могат да прекарат времето си в Лодз приятно. Без значение колко голяма е жаждата им за знания, градът може да я утоли със своите десетки музеи. В града има 10 тематични музея – за археология и етнография, за художествена литература, за историята на града, за текстил, за кино, за изкуство, за съвременно изкуство, за естествена история, за медицинна и за анимационното изкуство. Освен изброените, в града има и къщи-музеи, чиито брой е трудно да бъде посочен с точност.

Автор: Андрей Андреев, IV курс, Журналистика

Покажи още
Close