Университетът

Забавни уроци за природата

Със специален урок за природата започна годината учениците от II в клас от Трето ОУ “Димитър Благоев” в Шумен.  Деканът на Факултета по природни науки на Шуменския университет проф. д-р Цветеслава Иванова и доц. д-р Жени Димитрова запознаха второкласниците с качествата на едни от най-българските билки.

„Инициативата бе на класния им ръководител г-жа Донка Колева. Представихме на децата свойствата на ригана, белия равнец, дивата теменужка, полския хвощ, ментата, жълтия кантарион. Говорихме за изчезващите видове растения и защо не трябва да късат кокичетата. Но самите деца знаят много, имат изразено отношение към екологията“, заяви проф. Иванова.

„Бяхме им занесли шишарки, за да направят венец, но в последствие децата решиха да ги украсят и така от естествени материали да си направят украса за дома. Беше много интересно особено работата с лупичките тип микроскоп. Ще направя подарък по една такава лупа за всяко едно дете, за да наблюдават природата.

Лупите се слагат на вратлето и представляват едно малко бурканче и ако се сложи вътре билка или насекомо, то се вижда с увеличение“.

Урокът с второкласниците се проведе на 7 януари, но тепърва предстоят още такива презентации. „Имаме идея и да провеждаме различни обучения на ученици на платото по горска педагогика, уроци за животните. Предвиждахме да направим подобни уроци и с други училища в града, но пандемията промени плановете ни. Когато обаче вече е разрешено, ще се стремим да провеждаме много подобни обучения на открито“, категорична е проф. Цветеслава Иванова.

Часът премина при спазване на мерките за предпазване от заразяване с COVID 19.

Бел.ред.- Традиционните Дни на отворените врати на ФПН са широко посещавани от ученици от града от всички възрасти

UniMedia

 

Покажи още
Close