България

Желязната църква „Свети Стефан” в Истанбул стана на 120 години

На 30-ти септември тази година бяха отбелязани 120 години от основаването на Желязната църква „Свети Стефан”.  Началото на празника бе поставено с откриване на новата учебна година в неделното училище, намиращо се в Българската екзархия в квартал “Шишли”, а малко след това старозагорският митрополит Киприан отслужи тържествена Света литургия,  предадоха от  „БНТ”. В края на литургията двама от официалните гости на събитието, Вежди Рашидов – бивш министър на културата и Надежда Нейнски – българският посланик в Турция, бяха удостоени с почетни плакети за своите заслуги.

По време на празничната програма се проведе и научна конференция, в която участие взеха учени както от Турция, така и от България.

В двора на църквата бе открит бюст-паметник на Стефан Богориди – благодетелят, изиграл основна роля в изграждането на храма, дарявайки своя имот в тогавашния квартал “Фенер”. Чрез тази проява на благотворителност Богориди успял да допринесе за това българите да разполагат със свой собствен храм в Цариград, които да бъде използван най-вече като православен център в борбата за църковна независимост, започнала доста преди построяването на църквата.

През 2011-та година православният храм беше затворен за посетители, поради ремонтни дейности. От възстановяването си през месец януари до днешна дата, приблизителният брой на тези, които са го посетили е около 90 000 души.

Автор: Владислав Киров, III курс, Връзки с обществеността

 

Покажи още
Close