България

Експерти обсъдиха онлайн обучението

Експерти обсъдиха онлайн образованието на конференцията “Образование от А до #. Иновативното училище”, която се проведe в София.

Форумът е инициатива на икономическия портал Economic.bg, NOVA, информационния портал Dir.bg и Портала на българските общини Kmeta.bg, в партньорство с най-голямата дигитална група Нетинфо и “София Тех Парк”. Дискусията беше излъчвана и във Facebook страниците на Новините на NOVA, Economic.bg, Dir.bg и Kmeta.bg.

В дискусията участваха директори на училища, ректори на университети, представители на европейските, на българските институции и на бизнеса, българският еврокомисар Мария Габриел с ресор “Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж”, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по образованието и науката при Народното събрание Милена Дамянова.

„Следващата учебна година ще стартира присъствено. За съжаление, много вероятно е тогава все още да живеем в условията на коронавирус, което ще наложи постоянно превключване”, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Все още имаме деца, които не разполагат с необходимите цифрови устройства. Важното за държавите членки е да помислим как в рамките на следващия програмен период могат да бъдат използвани средства, така че да се даде решение и на тази ситуация”, каза еврокомисарят Мария Габриел.

Представители на бизнеса пък предложиха в образованието да бъде въведено и предприемачеството. Според Милена Стойчева (изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България) образованието трябва да работи в екип с бизнеса и да отговаря на нуждите на пазара.

“Нашето предложение, за да можем да се впишем в европейската рамка, е да имаме предприемачество и иновации като част от обучението във всеки един университет. Това не означава да въвеждаме нови предмети, а да създадем основа студентите във всички специалности да се включват в този процес”, обясни тя.

Източник: NOVA

Покажи още
Close