Университетът

Д-р Бисерка Йовчева: Класирането на ШУ в олимпиадата по програмиране е признание за качество

Шуменският университет “Еп. Константин Преславски” се класира на трето място на ХХХII Републиканска студентска олимпиада по програмиране. Това съобщи за UniMedia д-р Бисерка Йовчева от Факултета по математика и информатика. Ето какво каза още тя за представянето на шуменските студенти:

UniMedia: Как се проведе олимпиадата тази година в условия на карантина?

Д-р Бисерка Йовчева: Традиционната студентска олимпиада, която се провежда за 32 път, се наложи тази година да бъде онлайн. Всеки участник беше пред домашния си компютър, но работиха отборно. От една страна за комуникация помежду си използвахме платформата ни за онлайн обучение в университета, а от друга страна – самата олимпиада беше организирана в професионална платформа за провеждане на състезания. Организатор бе Американският университет в България, който е домакин тази година. Всички състезатели изпращаха задачите в тази платформа, те се проверяват автоматизирано и във всики момент имаме информация за текущото класиране. Състезанието е за брой решени задачи, а ако има няколко отбора с равен брой решени задачи, се гледа времето за решаване. Всъщност вторият университет в класирането има равен на нашия брой задачи, но ние имаме малко по-лошо време. За това сме трети.

UniMedia: С колко отбора участва нашият университет?

Д-р Бисерка Йовчева: Шуменският университет участва с два отбора студенти от специалност „Компютърна информатика”. С изключение на третокурсника Валентин Борисов, всички останали са втори курс. Това са Ивелина Спасова и Николай Иванов (тримата са в отбора SHU_ViVin), а в другата група (SHU_Tzar) бяха Радостин Петров, Юсуф Юсуфов и Ивайло Иванов.

Двата отбора във видео чат с д-р Йовчева

В състезанието участват по няколко отбора от всяко висше училище. Класирането по университети се прави по най-добре класиралият се от всяко учебно заведение. От таблицата (долу) се вижда, че на първо място са двата отбора на Софийския университет, които са решили всички задачи. След това е отборът на Техническия университет – Варна и веднага след това е отборът на Шуменския университет. Интересното е, че в отбора на Софийския университет, който е на първо място, участват двама шуменци – Иван Ганев и Петър Ангелов, които са от Школа „А и Б”. А в отбора, класирал се на второ място, отново има шуменско присъствие – Антон Чернев, също от Школата. Така в първите отбори има силно шуменско участие.

UniMedia: Освен престиж, какво носи това класиране в този авторитетен форум?

Д-р Бисерка Йовчева: Това е признание за качеството на обучение в университета. Дори и да решим, че първият отбор, в който е Валентин Борисов (един изключително опитен шуменски състезател, който в годините е носил много медали от национални и международни състезания), не случайно е класиран толкова добре, не можем да пропуснем класирането на втория отбор. В него участват състезатели, които нямат такъв опит. Те са второкурсници, които започнаха да учат програмиране при нас (в ШУ). А именно вторият ни отбор е на осмо място сред 29-те отбора от цялата страна, което е едно страхотно представяне. Между другото, осем отбора са на последно място с нито една решена задача. Докато първият ни отбор реши 9 задачи, а вторият – е с 5 решeни задачи. Общият брой на задачите бе 12. Те бяха много добри за такова състезание, имаше и по-лесни, които са по силите на повече хора, но имаше и изключително тежки – с ранга на международно състезание. Така че това определено е признание за нашия университет.

UniMedia

Close