Университетът

Доц. Чавдар Сотиров: Онлайн изпитът е в помощ на кандидатстудентите

Как се провежда кандидатстудентска кампания в условия на пандемия и какви са възможностите пред бъдещите студенти – разговор с доц. Чавдар Сотиров, зам-ректор по кандидатстудентската дейност, координация със студентските органи на управление, Кариерен център:

UniMedia: Кога стартира Кандидатстудентската кампания на Шуменския университет за 2021 година?

Доц.  Чавдар Сотиров: Кампания 2021 започна на 1 февруари. От тази дата се даде възможност на кандидат-студентите да подават документи и да кандидатстват за изпити. Искам да отбележа, че през тази година имаме новина, с която смятаме да допринесем за възможностите за кандидатстване от разстояние – онлайн изпит. Вижда се, че епидемичната обстановка няма да отшуми скоро и ние създадохме възможност за кандидатите да проведат  изпита от свои компютри от дома си. За целта тe предварително трябва да подадат заявление чрез сайта на университета. След това получават съответния достъп за видео срещата, т.е. достъп до изпита. Искам да подчертая, че това не може да се случва от мобилни устройства, а само от настолни компютри или лаптопи. Този онлайн изпит се провежда само на обявените дати на предварителните изпити, паралелно с тях. Тези дати са пет, а следващата е 13 март.

UniMedia: Има ли по-специални условия за записване за онлайнкандидатстудентски изпит?

Доц.  Чавдар Сотиров: Единственото условие е, че кандидатът трябва да подаде документи до два дни преди изпита.Пълна информация и инструкции за провеждането на такъв вид изпит има в сайта на университета. Другата възможност за явяване на кандидатстудентски изпит е индивидуалният електронен изпит, който може да бъде проведен по всяко време във всеки работен ден в Центъра за кандидатстудентска дейност в Шуменския университет, в Департамента в град Варна и в Колежа в град Добрич. Разбира се, остават и възможностите за присъствен кандидатстудентски изпит. Стриктно ще следим обаче за спазването на условията за безопасност и противоепидемиологичните мерки.

UniMedia: Колко специалности предлага тази година Шуменският университет?

Доц.  Чавдар Сотиров: За тази кандидатстудентска кампания Шуменският университет е обявил прием в 51 специалности, от които 4 са в ОКС „Професионален бакалавър” в Колежа в град Добрич, а останалите 47 са в ОКС „Бакалавър”. Нямаме нови специалности за прием тази година. Общият прием на дадената от нас заявка е 1430 места. Разбира се, това ще бъде вече утвърдено окончателно в края на февруари месец. Приемът и условията по магистърските програми ще бъдат оповестени в края на март.За всякакъв вид информация нашият сайт е актуален в частта си ПРИЕМ СЛЕД СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ.

UniMedia: Има ли промяна в начините на подаване на документи от кандидат-студентите?

Доц.  Чавдар Сотиров: Запазваме възможностите за подаване на документи и кандидатстване онлайн. Това се отнася за кандидати, които имат вече положен държавен зрелостен изпит от предходните години.

Подаването на документи може да стане онлайн, благодарение на платформата, която е качена на сайта. Лично могат да се подадат документи и в центровете в Шумен, Добрич и Варна. Кандидатите имат възможност да подадат документи и в Бюрата за прием на документи на Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация (www.ckpi-bg.com, info@ckpi-bg.com,национален телефон на ЦКПИ 0879 120 470) във всички областни градове в цялата страна.

Цялата необходима информация за начините и условията за кандидатстване за бакалавърските специалности през тази кандидатстудентска кампания може да бъде намерена на сайта на Шуменския университет.

 

Покажи още
Close