Университетът

Доц. Чавдар Сотиров: Кампанията продължава – следете сайта на университета

Кандидатстудентската кампания в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” тече. Подаването на документи за първи етап на класиране е до 30 май, а обявяването на резултатите е на 31 май.

Това съобщи пред БНР доц. д-р Чавдар Сотиров, зам.-ректор по кандидатстудентска дейност, координация със студентските органи на управление и Кариерен център. Ето какво каза още той за провеждането на кампания 2020 във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната:

“Това е предизвикателство към цялата академична общност. Това е изпитание за целия народ. Шуменският университет и ректорското ръководство се съобразяват изключително със заповедта на министъра на здравеопазването от 13 март и всички дейности са съобразени с тази заповед. Университетът не е заключил вратите си, въпреки че са преустановени присъствените учебни занятия и насрочените изпити”.

Той уточни, че в момента всички преподаватели осъществяват учебен процес с възможностите на електронни и информационни ресурси.

В университета е създаден график и основните ключови звена и служби работят, така че обслужват належащи справки и услуги, от които студентите се нуждаят. Но всички масови мероприятия са отложени до отпадане на извънредното положение. „Не се допускат събирания на хора и провеждане на мероприятия – дискусии, публични лекции, културни и спортни прояви, теренни практики”, категоричен е доц. д-р Чавдар Сотиров.

На въпрос за протичане на кандидатстудентската кампания доц. Сотиров отговори, че на сайта на университета е достъпна цялата информация, която касае кандидат-студентите. Във връзка с извънредното положение, организацията по провеждането на предварителните изпити е прекратена. Могат и онлайн да се подават документи на кандидат-студенти, но само на такива, които са завършили своето средно образование в предходни години.

„Бъдещите ни студенти могат да се обърнат към областните бюра за прием на документи. Те са 29 в цялата страна, където могат да получат допълнителна информация и да подадат документи без да се налага излизане от областните градове”, уточни той. Това е едната възможност. А другата – в момента се подготвя комплект от документи, който ще бъде качен на сайта на университета. Той ще включва необходимите документи и банковите сметки за привеждане на таксите за кандидатстване.

„Очакваме (в зависимост от обстановката в страната) при първа възможност да провеждаме и предварителни кандидатстудентски изпити”, уточни още доц. Сотиров.

Шуменският университет има пет факултета(в гр. Шумен), един колеж (в гр. Добрич) и един департамент (в гр. Варна). В него  се обучават в редовна и задочна форма над 5200 студенти, като от тях 3674 в бакалавърска степен.  Държавният предвиден прием за първокурсници е 1325 студенти. Има 54 бакалавърски специалности и над 120 магистърски програми за обучение, докторски програми. Учебният процес се осъществява от  хабилитирани преподаватели – професори, доценти, доктори на науките, доктори. Привличат се и авторитетни учени от страната и от чужбина.

„Сега е по-важно всички да имаме търпение и да очакваме едно по-добро развитие на общата епидемиолочна обстановка в страната. Надявам се в срок да проведем цялостната кандидатстудентска кампания. Пожелавам на всички кандидат-студенти най-вече да бъдат здрави и да се пазят!”, допълва доц. Сотиров.

* Всеки, който желае, може да подаде документи и в Центъра за кандидатстудентска дейност (Корпус 1) всеки ден от 8.00 до 16.30 часа. Информация за тазгодишната кампания може да бъде намерена и на телефони 054 830 495, 054 832 106, 0893 352 236 или на e-mail: ksk@shu.bg.

Източник: БНР

Покажи още
Close