Университетът

Доц. Сунай Ибрямов: Голям астероид прелита около Земята

Астрономите наблюдават голям астероид, преминаващ днес (29 април) покрай Земята.

„Той лети на разстояние около 6 милиона километра от нас или на около 16 пъти разстоянието до Луната”, уточни за UniMedia доц. д-р Сунай Ибрямов от Катедрата по Физика и астрономия на Шуменския университет. И въпреки че по-рано е определен от НАСА като „особено опасен“, според доц. Ибрямов той по никакъв начин не застрашава Земята.

„Има много други астеориди, които преминават на по-близко разстояние до нас, но забележителното при 1998 OR2 са неговите по-големи размери и това, че ще е достъпен за наблюдение с любителски телескоп”, уточни доц. Ибрямов.

Астероидът е открит на 24.07.1998 г. от Халеакала чрез програмата Near-Earth Asteroid Tracking (NEAT) за изследване на близки до Земята обекти, ръководена от НАСА. Той се движи със скорост 8,7 km/s, върти се около оста си за 4 часа и 7 минути, и обикаля около Слънцето за 3,68 години.

Повече информация (ефемериди, орбитна диаграма, орбитални елементи и др.) може да се намери на сайта на Jet Propulsion Laboratory.

Това радарно изображение, получено на 18 април от обсерваторията Аресибо, показва, че астероидът има почти сферична форма и е с размери приблизително 2,5 km в диаметър:

UniMedia

 

Close