Университетът

Доц. Стефан Минков: Ботев притежава провиденциализъм

Отбелязваме 173 години от рождението на един от най-великите български поети и революционери Христо Ботев. Той е роден на 6 януари 1848 в Калофер. За своите 28 години завещава гениалното си творчество и революционното си дело за свободата на България.

Неговата кратка биография е добре проучена от учените. Кои факти обаче остават недобре известни или просто позабравени за българите:

„Интересен факт е, че завземането на кораба „Радецки“ и прокламацията, която отправя Ботев към Европа, стават много по-популярни и имат много по-голямо влияние за настройване на общественото мнение в Западна Европа пробългарски, отколкото самото Априлско въстание, което малко или много е периферно отразено от европейския печат“, каза за UniMedia историкът и зам.-деканът на ФХН на Шуменския университет доц. Стефан Минков. Едва по-късно се обръща внимание на жестокостите чрез някои от западните кореспонденти, но самото въстание е много малко отразено. „Докато акцията на Ботев на „Радецки“ придобива широка популярност и води до това, че да спечели на страната на българската кауза много европейци“, категоричен е доц. Минков.

По думите му Априлското въстание се явява периферно и в сравнение с това, което паралелно тече в Босна и Херцеговина и очакваната сръбско-турска война. За Европа не е толкова интересно. Все пак това е надигане на няколко десетки хиляди българи, които едва ли биха могли да срутят империята. „Но акцията на Ботев това и цели – на първо място да представи пред Европа българския въпрос, да представи саможертвите на тази група от над 200 души, които слизат на българския бряг от кораба „Радецки“ и го постига. Напипването на пулса какво би било важно за Европа не е случайно, защото Ботев притежава провиденциализъм. Това се вижда и в неговото безспорно гениално творчество.“

Ще остане и загадка защо и как е загинал Ботев. „Официалната версия е, че е убит от врага, но има версии, че някои от неговите сподвижници, сред които е намесен и Никола Обретенов, го убиват по време на битката при Милин камък. Истината никога няма да се разбере, защото всички, които са били свидетели на смъртта му отказват да говорят до последния си час“, коментира доц. Минков.

Днес в много градове на страната и в български общности зад граница ще бъде отбелязано рождението на революционера.

UniMedia

Снимка: Национален музей „Христо Ботев”

Покажи още
Close