Светът

Днес е Международния ден на учителя

Учителската професия е една от най-важните за развитието на всяко едно общество, а темата за образованието не спира да губи своето значение. Дори в XXI  век обаче все още съществуват места, в които училището не е достъпно за всеки и учители и ученици рискуват живота си, за да влязат в класната стая.

Над 100 държави по света днес отбелязват Международния ден на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 година в Париж Специална междуправителствена конференция на Юнеско за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя”.

По повод годишнина от приемането на препоръките, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5 октомври като международен ден на учителя. Опитът на ЮНЕСКО успява през 1994 година, когато Световният ден на учителя се отбелязва за първи път. В България празникът е отбелязан за първи път през 2006 година.

Учителските организации по целия свят отбелязват празника с различни дейности, с които призовават за повече свобода, професионална независимост и осигуряване на необходимите технически и други средства, които са особено необходими за качественото и резултатно образование.

Автор: Андрей Андреев, III курс, Журналистика

Покажи още
Close