Шумен

Денят на Шумен

За поредна година Шумен ще отбележи Деня на Европа – 9 май с традиционната щафета „Европа, съобщават от местната администрация. Стартът на щафетата е в 9,30 часа, а в 11.00 на площад „Кристал“ ще бъдат поднесени венци пред Паметника на загиналите във войните шуменци. От 20.00 е началото на концерта в парк „Студентски” под наслов „Нощ на европейската и световната музика” по повод Деня на Европа.

На 10 май на първия етаж в Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ ще бъде представена тематичната експозиция „Шумен“. Изложбата е съставена от творби на български автори, които пресъздават исторически забележителности, знакови места и пейзажи от града, както и портрети на шуменски възрожденци. На втория етаж в художествената галерия пък може да се разгледа изложбата „Имена в българското изкуство от Шумен“.

Празникът на 11 май – Деня на Шумен ще започне в 08.30 часа с „Час по родолюбие“ и издигане на знамето на града във всички училища и детски градини. В него децата и учениците ще се запознаят с историята на датата 11-ти май и защо денят е избран за празник на Шумен. През целия ден на 11-ти май къщата-музей „Добри Войников“ обявява вход свободен за шуменци и гостите на града.

В 9.00 часа с тържествен ритуал пред Община Шумен ще бъдат издигнати знамената на ЕС, България и Шумен. След това, от 9.30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ ще се състои тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени наградите на Шумен за изкуство и култура.

По същото време, в 11.00 часа в Регионалния исторически музей проф. дин Вера Бонева, преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии ще изнесе открита лекция на тема „Град Шумен като национално, образователно и културно средище на българите през епохата на Възраждането“.

По-късно през деня, от 17.30 часа в Градската градина стартират и организираните забавления за децата на Шумен с участието на анимационните герои Спайдърмен, Супермен, Батман, Мини и Мики Маус. Подготвени са и подаръци за малки и големи. При лошо време шоуто за децата ще се проведе в концертната зала на Младежкия дом. Пак от 17.30 часа, но пред ДКТ „Васил Друмев“ започва спектакълът „Задявки надигравки“ на режисьора Съби Събев. От 18.30 часа пред сградата на театъра е официалното откриване на театралния фестивал „Нова българска драма“.

От 18.30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ ще се състои симфоничен концерт под диригентската палка на Славил Димитров. В програмата са включени „Рапсодия Вардар“ и „Песен от българска сюита“ от Панчо Владигеров и Концерт за пиано и оркестър № 2 от Сергей Рахманинов.

От 19.00 часа в салона на театъра ще се играе представлението „Илинден“ по текстове от Димитър Талев и Пейо Яворов.

В 20.00 часа на откритата сцена в парк „Студентски“ започва празничният концерт за Деня на Шумен със специалното участие на популярния български поп изпълнител Миро. В него ще се включат и мажоретките от спортния клуб „Ритмик“, Freerun отбор „Layout“, формация „Танцувалня“ и младата певица Симона Стефанова от ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“.

Празничната вечер ще завърши със заря, която ще озари небето над Шумен в 21.30 часа.

Източник: Община Шумен

 

Покажи още
Close