Университетът
Денят на очарованието на растенията в университета
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_151321.jpg)
Международният ден на очарованието на растенията се превърна в истински празник под мотото “Никой не е по-голям от хляба” в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.
Че хлябът не е само обикновен хляб, който ежедневно слагаме на трапезата си, показаха участниците в кулинарния конкурс “Приготвено от мен”. Те бяха разделени в две категории – хляб и сладкарски произведения:
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_151408.jpg)
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_151413.jpg)
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_151435.jpg)
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_151443.jpg)
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_151504.jpg)
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_151535.jpg)
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_151753.jpg)
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_151910.jpg)
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_152246.jpg)
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_152658.jpg)
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_153932.jpg)
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_154118.jpg)
Студенти обраха призовите места в състезанието. Първо място при солените изделия грабна Галена Неделчева с нейната погача, а при сладкарските произведения на първо място се класира Мерлин Али с баклава. Групова награда получиха учениците от ЧСУ “Мечтатели” за тяхната уникална торта:
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_153015-1.jpg)
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_165445.jpg)
В състезанието за постери във възрастовата група Ученици до 8 клас на първо место се класира София Дакула от Добрич – Хлебните изделия в националната кухня в Гърция; за ученици до 12 клас Мартин Желев – Историята на житената питка, а при студентите – Мария Петрова – Хлябът в семейната обредност.
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190515_124003-1.jpg)
В литературния конкурс на тема: Най-вкусният хляб”, който включва участие с есе или кратък разказ, призовото място при ученици до осми клас получи Никол Кунчева от СУ “Сава Доброплодни”, Шумен, а в категорията “Кратък разказ” журито връчи само една втора награда на Анелия Господинава, отново от СУ “Сава Доброплодни”, Шумен.
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_163015.jpg)
![](https://unimedia.shu.bg/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190516_154237.jpg)
UniMedia