България

#Денначетенето

Фондация “Четене”, фондация “Детски книги” и сдружение “Книги и четене” поставят началото на инициативата “Ден на четенето” в България. За първи път той ще се проведе в цялата страна на 17 ноември, петък, като цели да насочи вниманието към четенето като възможност за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения.

Организаторите се надяват той да се превърне в обществен символ, който да вдъхновява децата и възрастните за важността на четенето всяка година. Именно затова за мото на събитието те избират “Четенето дава възможности” #Четенетодававъзможности, с което се надяват да променят нагласите, че книгите са занимание единствено за свободното време.

Можете да участвате в инициативата като се регистрирайте  – самостоятелно, с приятели, с децата, с които работите и за които се грижите.

Можете да организирате четене в училище, в детска градина или дори в офиса; да проведете виртуално събитие, достъпно за всички българи по света, или размяна на книги/книжна среща в своето населено място. А може и просто да почетете у дома.

Към момента желаещите да участват в този Ден надхвърлят 100 000, което дава вяра на организаторите да превърнат това начинание в ежегодно събитие.

Инициативата съществува и се провежда редовно в Германия от 2004 г. В България ще се реализира с подкрепата на Stiftung Lesen (фондация “Четене”, Германия).

Повече информация можете да намерите на сайта на фондация “Четене”.

Източник: Фондация “Четене”

Close