Университетът

Да отпразнуваме заедно Международния ден на очарованието на растенията

„Никой не е по-голям от хляба” е мотото на Международния ден на очарованието на растенията, който ще бъде отбелязан на 16 май в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Инициативата се чества за пета поредна година и този път ще бъде отбелязана с мащабна програма, която включва:

На 16 май от 10:15-12:00 и от 13:00-15:00ч в зала 202 ще се проведе Научен семинар „От зърното до хляба”, с представянето на доклади и постери по всички теми свързани с историята, настоящето и бъдещето на зърно производството на хляб, хлебни, макаронени и сладкарски изделия. Тук участие могат да вземат всички зърно производители, представители на фирми за търговия със семена за посев, зърно или препарати за растителна защита, производители на хляб, хлебни, макаронени или сладкарски изделия, преподаватели, учители, студенти или ученици. Заявки за участие се приемат до 1 май на e-mail:  d.zahariev@shu.bg 

Отново на 16 май от 15:30 до 16:30 часа пред сградата на Ректора или във фоайето на третия етаж (при лошо време), ще се проведе конкурс за най-вкусен хляб, хлебни или сладкарски изделия под надслов „Приготвено от мен”. Паралелно с това ще бъде представена кулинарна изложба за най-добър професионален производител „Мастър шеф на хлебните и сладкарските изделия”. Условието на конкурсите е, че всички изделия трябва да бъдат предварително приготвени. Участниците ще бъдат разделени в категория „Хляб и хлебни изделия” и „Сладкарски изделия”. Заявки за участие се приемат до 10 май а e-mail: m.kaschieva@shu.bg

На 15 и 16 май на 2 и 3 етаж на Корпус 1 ще се проведе изложба „Минало, настояще и бъдеще на хляба, хлебните и сладкарските изделия”. На нея ще бъдат представени исторически данни за хляба и растенията, от които се приготвя. Ще разберем как се е правило брашно и хляб в древността, хлебните и сладкарските изделия в менюто на царете, хлебните и сладкарските изделия в различните национални кухни, разнообразието от хляб, как изглежда хлябът днес и как ще изглежда хлябът на бъдещето.

Участията ще бъдат разделени на две секции: Секция „Постери” и Секция „Рисунки”, а участниците на Ученици до 8 клас, Ученици до 12 клас, студенти и възрастни. Заявки за участие се приемат до 1 май на e-mail: j.dimitrova@shu.bg

От 1 април до 10 май ще се проведе Литературен конкурс на тема „Най-вкусният хляб”. Конкурсът включва участие с есе или кратък разказ по темата. Участниците отново ще бъдат разделени на: ученици до 8 клас, ученици до 12 клас, студенти и възрастни в зависимост от съответната категория, с която участват, разказ или есе. Заявки за участие се приемат до 10 май на e-mail: j.dimitrova@shu.bg.

Съобщаването на победителите в обявените конкурси и тяхното награждаване ще бъде от 16:30, отново пред сградата на Ректора (при хубаво време) или в зала 202.

В България освен от нашия университет инициативата се подкрепя от Агробиоинститут на Селскостопанска академия гр.София и Биологическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски”. Всяка година събитието се провежда под ръководството на Европейската организация за растителна наука със седалище Брюксел. Тяхната цел е да се привлекат колкото се може повече хора, осъзнаващи  важността на растенията в нашия свят и възможното им приложение  в толкова много области.

По текста работи: Юлияна Йорданова, III курс,  Връзки с обществеността

Close