Университетът

Да намериш красотата на Североизтока или изложбата „Търсене”

Валя Андонова е фотограф и възпитаник на Шуменския унивреситет, а втората й самостоятелна изложба е част от събитията, посветени на 50-годишнината от създаването на Шуменския университет

UniMedia: Какво ще видят зрителите на изложбата?

Валя Андонова: Зрителите на изложбата ще видят нещо, което не са очаквали, защото хората, които ме познават знаят, че слабост ми е портретната фотография, сватби, комерсиални жанрове. Но в тази изложба ще има всичко друго, но не и това. Даже си дадох сметка, че не сложих нито един портрет в изложбата, което е много изненадващо. Дори за мен.

UniMedia: За това ли кръсти изложбата „Търсене”?

Валя Андонова: Всички снимки са направени именно в момент на търсене на това, което ми харесва да снимам. Реших вече да спра да снимам сватби и от близо две години съм в лудо търсене на това, което на мен най-много ми харесва.

UniMedia: И какво се роди от това търсене?

Вяра Андонова: То още не се е родило, но много години съм си мислела, че заради моя темперамент не мога да снимам пейзажи. Аз съм импулсивна, не мога да стоя дълго време на едно и също място, не мога да стоя и да чакам пейзажът да стане красив. Просто трябва да пътувам, да мина случайно – спирам, снимам и си тръгвам. Не съм от този тип хора, които ще обиколят местата хиляда пъти, ще проверят слънцето в колко точно изгрява и времето на залеза. Тези неща просто не ми е интересно да ги правя. Точно заради това винаги съм си мислела, че за пейзажист не ставам.

 

UniMedia: А как се родиха тогава тези снимки, които можем да видим в изложбата?

Валя Андонова: Голяма част от тези снимки се родиха, когато с мой приятел предприехме серия от пътувания за удоволствие. И тъй като бяхме с колата ми, когато зърнехме нещо красиво, просто спирахме и снимахме. Както се пее в една песен: „без цел и без посока”. Пътувахме и не бързахме за никъде. Пътувахме тук в района около Шумен, което е другото, което ме провокира да направя изложба. Познавам много пейзажисти, които ходят в Родопите, по морето, по красиви места, където знаят, че стават приятни пейзажи. Те си знаят, че в определен период от годината ще станат хубави снимки и малко ги укорявах, защото в нашия регион също има много красиви места за снимане. Просто трябва да ги търсят.

UniMedia: Ти успя ли да ги намериш?

Валя Андонова: Мисля, че тепърва ги намирам, но има много места в нашия район, спиращи дъха. Част от снимките са из селата по пътя към Исперих, по пътя към Силистра, няколко кадъра имам по пътя към Велико Търново. Снимала съм в нашия си регион. Има кадри около Шумен. Разбира се, не са само пейзажи. Сложила съм и друг жанр, който ме привлича, откакто уча и преподавам изобразително изкуство. Увличам се от по-абстрактната фотография. В изложбата имам и репортажи. Опитах се с няколко различни жанра да разнообразя изложбата.

UniMedia: Изложбата „Търсене” е част от събитията по повод 50 годишнината от създаването на Шуменския университет, която честваме тази година. Какво е усещането точно „Търсене” да бъде включена в празничната програма?

Валя Андонова: Изключително съм и изумена, и благодарна, и впечатлена от това, че ми гласуваха такова доверие без да знаят какво всъщност ще покажа в моята изложба. На практика аз самата до скоро не знаех какво ще е, понеже имах друга идея. Тя се промени. Даже много. Но за мен е голяма чест, че ми гласуват такова невероятно доверие без да знаят какво всъщност искам да покажа. Първата ми самостоятелна изложба отново беше в Шуменския университет. Тя бе по повод завършването ми на магистърската програма „Фотография и реклама”. Щастлива съм определено. Това е невероятна чест за мен.

UniMedia: Имате впечатляващ образователен път в Шуменския университет.

Валя Андонова: Може би аз съм наистина КАДЪР на Шуменския университет, защото на практика съм била в пет различни специалности. Започнах с бакалавърска степен Математика и информатика, но още първата година реших, че всъщност ме влече много повече музиката и така първата ми бакалавърска степен е Педагогика на обучението по музика. Следва магистърска степен „Фотография и реклама” във Факултета по хуманитарни науки. След това отново се върнах в Педагогическия факултет за Педагогика на обучението по визуални изкуства. В момента завършвам Начална училищна педагогика (бакалавър) и паралелно с това съм и докторант в Педагогическия факултет с научен ръководител проф. Ростислава Тодорова, която съм изключително щастлива и поласкана, че се съгласи да ми стане ръководител. Темата на дисертационния ми труд отново е свързана с фотография: „Фотографията като средство за подобряване на изобразителните способности на учениците от първи гимназиален етап”, тъй като съм учител по изобразително изкуство в ПЕГ “Н.Й.Вапцаров” в Шумен. Преподавам фотография и в ЦПЛР – ОДК ” Анастас Стоянов “. А в Шуменския университет преподавам от началото на тази учебна година в Педагогика на обучението по визуални изкуства отново фотография.

UniMedia: Кога и къде можем да видим изложбата „Търсене”?

Валя Андонова: Откриването на изложбата ще бъде тази събота 19 юни в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” от 15 часа. А за началото на следващата учебна година ще бъде открита и в Шуменския университет. Ще съм щастлива да е в Педагогическия факултет, защото там са моите преподаватели и студенти от последните години – от 2009 до днес. Тези 12 години аз съм неразривно свързана с Шуменския университет.

UniMedia

Снимки: Личен архив – Валя Андонова

Покажи още
Close