Светът

Дария: Защо точно на 8-ми декември?

Чудили ли сте се защо студентите празнуват своя празник точно на датата 8-ми декември, а не на 17-ти ноември, например. А знаете ли какво отбелязваме на 17-ти ноември?

Време е да развенчаем тази загадка, а именно каква е историята зад този празник и защо се вдигат луди купони точно на 8-ми декември.

За първи път въпросът за “по-особен, свой празник” първото висше училище в България поставя през 1897 година и няколко години по-късно, Академичният съвет определя деня на просветителя Св. Климент Охридски – 25 ноември /8 декември – нов стил/, за свой празник.

Това дава началото на отбелязването на празника, което за пръв път става през 1903 година, в салона на читалището “Славянска беседа” в София, а две години по-късно в Правилника на висшето училище, което тогава вече се нарича Софийски университет “Св. Климент Охридски”, бива вписан текстът, обявяващ, че 25-ти ноември става патронен празник на университета.

От 1916 година, когато официално се въвежда Григорианският календар в България, годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Последвалите политически събития в страната стават причина тази дата да бъде отменяна (през 1944г.), заменяна (на 17 ноември) и възстановена (1962г.). Едва през 1994 година обаче този ден е обявен за официален празник на студентите.

От друга страна на 17-ти ноември отбелязваме Международният ден на студентите. Тази дата обаче крие мрачна история. Тя е избрана през 1941 г. от Международния студентски съвет (приета и от наследилия го Международен студентски съюз) в Лондон, в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти на 17 ноември 1939 г.

На тази дата хитлеристки части атакуват Карловия университет в Прага след студентски демонстрации срещу смъртта на Оплетал и германската окупация на страната. Жертви стават 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.

По-късно през 1973 г., на същата дата студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта. Вълненията са смазани, а армията влиза с танкове в университета. Заради този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти.

Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция. Ето защо в Чехия и Словакия денят се чества и като Ден на борбата за свобода и демокрация.

Предвид наближаващия български празник на студента, събрахме мнения на колеги, дали и как ще празнуват тази година:

Пред лаптопа! И тази година ще празнувам пред лаптопа. Трети курс съм вече, но от както съм студентка не съм празнувала. Още първата година имахме тест на 7-ми декември и не ми беше никак до купони. Втората година имахме колоквиум и отново не успях, а тази година сме се уговорили с колежките да се съберем малко преди самия празник, но отново не е много сигурно.”

– студентка, III курс, Биология и Химия, ШУ

Имаме планове вече. Първо механа, после дискотека.” – студентка II курс, Биология и Химия, ШУ

Планът ни е да си резервираме вила и да се съберем там целия ни курс. Искаме да прекараме време заедно извън университета.” – студентка, II курс, лингвистика, ВТУ

Независимо как сте решили да празнувате – ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ!

Автор: Дария Великова, II курс Българистика и медии

 

 

 

Close