България

Даниел Лорер: Мисията на държавата е да инвестира в образование

Държавата трябва да има основна мисия да инвестира в образование и развойна дейност. В това е убеден Даниел Лорер, управляващ партньор в Brightcap Ventures, който коментира бизнес ситуацията в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Бизнес среща”.

“Малко от тях имат тук комерсиализация и патентни офиси, малко от тях инвестират в наука. Българският бизнес в голямата си част също не инвестира в разработка на нови патенти и модели. Това е добре да се случва в по-големи размери. Инвестициите в стартиращи компания също са съществени”, категоричен е Даниел Лорер, който заяви, че “България е страхотно място за започване на бизнес, когато основата на развитието ти е тук, а пазарите – другаде”.

Той съобщи, че се търсят екипи и проекти за развиване на добавената стойност в България, продавайки я на други места.

Според него слабостите за България са в няколко аспекта – в намиране на кадри, което по думите му е повсеместен проблем.

“Важни са и уменията на самите кадри обаче”, подчерта управляващият партньор в Brightcap Ventures.

Лорер смята, че “в България сме добри в производството на технически кадри, но все още изоставаме в производството на тези от тях, структурирани в областта на маркетинга, продуктовото позициониране и продажбите.

Експертът потвърди, че предприемаческата среда се променя в положителна насока.

Източник: investor.bg, bloombergtv.bg

Снимка: bloombergtv.bg

Покажи още
Close