Университетът

Дай име на екзосвят!

По случай 100-годишния си юбилей Международният Астрономически Съюз (МАС) организира глобалната кампания „Дайте име на екзосвят – МАС100”. Тя предоставя възможност на всяка страна да даде име на специално подбрана екзопланета и нейната звезда на конкурсен принцип. Страните, изявили желание и готовност да организират национални кампании, са почти 100 и България е една от тях. Това съобщи за UniMedia директорът на обсерваторията на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” проф. дфн Диана Кюркчиева. Целта на тази инициатива е да преосмислим нашето място във Вселената и как потенциално би била възприета Земята от цивилизация от друга планета.

След внимателен подбор на потвърдени и добре изучени екзопланети и техните звезди Управителният съвет на „Дайте име на екзосвят – МАС100” определи за всяка страна екзопланетна система, като звездата е видима от тази страна и достатъчно ярка, за да се наблюдава с малък телескоп.

Екзопланетната система, определена за България, е WASP-21, разположена в съзвездието Пегас на разстояние около 850 светлинни години от Земята. Звездата е жълто джудже с размери и маса, много близки до тези на Слънцето. Планетата е от типа на газовите гиганти – по размери е като Юпитер, но с около 3 пъти по-малка маса, и е разположена много по-близо до звездата си, отколкото дори Меркурий до Слънцето. Сред авторите на публикации за системата WASP-21 има и българи, сред които са и проф. Диана Кюркчиева и преподавателят в Шуменския университет доц. Динко Димитров.

Предложените имена трябва да бъдат на хора, местности или предмети от културно, историческо или географско значение, които са достойни да дадат име на небесен обект. Нужни са две предложения за имена – едно за екзопланетата и едно за звездата, около която тя обикаля. Двете имена трябва да следват обща тема, която да е достатъчно обширна, за да позволява даване на резонни имена на открити в бъдеще допълнителни планети или звезди от същата система. Очаква се кратка обосновка на предлаганите имена.

Индивидуални предложения могат да се правят на тук, а колективни тук.

Повече информация може да бъде намерена на адреса на инициативата.

Крайният срок за подаване на имена е 1 ноември.

UniMedia

Покажи още
Close