Университетът

Грациела Стоянова: Танцът спасява не само по време на пандемия

Грациела Стоянова е четвъртокурсничка в специалност „Връзки с обществеността“ в Шуменския университет. В Шумен обаче е известна като основател, ръководител и хореограф на Танцова организация “Танцувалня“. Заедно с другите двама треньори в школата София Георгиева и Борислав Стратиев, работят с деца и младежи от града като ги учат не само да танцуват. Тази година „Танцувалня“ е номинирана в категория „Танц“ за Наградата на Шумен:

UniMedia: Какво означава номинацията?

Грациела Стоянова: За мен специално означава, че целият труд, който сме положили през 2020 година, въпреки че беше много трудна за нас, е бил оценен и е бил видян. „Танцувалня“ е танцова организация, която стартира през 2008 година, като в началото не е била в Шумен, а в Каспичан. След като аз се преместих, за да уча и да живея в Шумен и тя се премести с мен през 2012 година. „Танцувалня“ е част от мен. Веднага потърсих място, където мога да продължа да я движа и така започнах в Младежкия дом. С времето сменихме доста зали и сега работим в една зала, която се намира в близост до площад „Оборище“. В началото бяхме само две момичета и просто си танцувахме, но аз видях потенциала за развитие на проект като този и отворих вратите за записване. Интересът беше голям. Имахме период, в който бяхме затворили за записване, защото залата, в която работехме, не беше толкова голяма и всички часове бяха запълнени. Но ние не се занимаваме само с танци. Организираме и събития, отворени за младежи. Да, танците са ни важни, но гледаме и към социални събития – организирали сме работилници за различните стилове танци, курсове с гост-хореографи от други градове.

UniMedia:  С какво се отличава „Танцувалня“ от другите школи?

Грациела Стоянова:Това е единствената организация в Шумен по танци. В града има други формации, но нашата организация всъщност се занимава с това да създава формации. Различното е и стиловете, в които работим. Някои от тях изобщо ги няма в Шумен. Ние сме единствените, които работим кей поп (от съкращението на английски: Korean pop или Kpop), лейди стайл, лирикъл денс, шоу денс, ърбан денс… Това са едни съвременни стилове, които са интересни за младите и в по-големите градове са често срещани.

UniMedia: С тях ли привличате толкова много млади хора към танца?

Грациела Стоянова: Ние просто им предлагаме това, което в момента е модерно. В по-големите градове младите хора също искат тези стилове. А и те сами идват и търсят определени стилове. Ако ги нямаме, почваме работа и след няколко месеца вече имаме основите. Но аз не мисля, че сме ги привлекли с това. Младежите имат нужда от среда – от хора, техни връстници. Повечето идват със свои приятели, а в един момент си намират приятели и в самата организация и виждат, че имат среда там.

UniMedia: А как се работи в условия на пандемия?

Грациела Стоянова: Ние работим онлайн. В началото беше много трудно, защото ние нямаме алтернативен вариант както има за училищата – онлайн платформи. За танците трябват пространство, огледало за техника на движението. И в началото беше много трудно, защото първите ни онлайн уроци бяха във Facebook, а там има някакви ограничения. Като цяло беше много трудно. Но после си направихме система, с която работим и всъщност над 40 деца се включиха в нея, за да си продължат. Дори в момента го правят и си наваксват с материала, защото ние имаме даден материал, който трябва да се усвои.

Имахме една идея – да си направим игра. В „Танцувалня“ има няколко формации, една от които е AltXT. Идеята е в рамките на две седмици всеки от отбора да бъде ментор, като ще трябва да избере музика, хореография, да чертае позиции и като цяло да направи всичко, за да изгради танца, който обаче задължително е базиран на някаква история. При нас е много важно самият танц да има история. И това всичко трябва да се случи в рамките на две седмици. Всеки понеделник ще пускаме по един епизод, а това първият:

Заради това предаване с нас се свързаха от предаването „На кафе“ на Нова тв и скоро очакваме да бъде излъчен репортаж за нас.

UniMedia: Защо е важно младите хора да танцуват?

Грациела Стоянова: Важно е да се движат – да. Но още по-важно е да имат една среда, която да е спокойна за тях, те да се чувстват спокойни там, средата им да бъде чиста и контролирана и те да се чувстват добре в нея. Това е важно за тях. В това предаване точно това правим – те споделят емоциите си помежду си, но ние сме там и можем да им дадем пример като едни по-опитни хора. Това е, което „Танцувалня“ прави за младите.

Наградите на Шумен за изкуство и култура ше бъдат връчени на 11 май – Деня на Шумен.

UniMedia

Снимки: Личен архив

Покажи още
Close