Университетът

В университета правиха безплатни изследвания за вируса на ХИВ

По повод Световния ден за борба със СПИН, който отбелязваме на 1 декември, Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен проведе традиционната си акция в Шуменския универститет. Екип на инспекцията отвори мобилен пункт в Корпус 1, където всеки желаещ можеше да се изследва безплатно и анонимно за ХИВ, вирусен хепатит В и С, и сифилис.

“Изследванията са част от Националната АНТИСПИН кампания, която тази година се провежда под мотото “От теб се иска да избегнеш риска”, уточни за UniMedia Петър Дулов, ст. експерт в РЗИ – Шумен.  “Хубаво е всеки да се изследва, за да разбере своя здравословен статус, особено по-младите са по-уязвими, защото често имат рисково сексуално поведение. Случва се човек да е употребил повече алкохол и да забрави за предпазните средства и това може да коства много на всеки”.

По негови думи от началото на годината в България има установени 228 нови случая на ХИВ. “Целим да информираме населението – какви са рисковете, как да се предпазят. Подобни мероприятия и инициативи като днешната се провеждат в цялата страна.”, каза още Петър Дулов.

Към момента на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус, в България се осигурява безплатно съвременно изследване и лечение.

UniMedia

Close