България

Вълчев: В центъра на качественото образование са учителите

Министърът на образованието Красимир Вълчев участва във видеоконференция на министрите на образованието на държавите членки на Европейския съюз. Тема на разговорите е била оформянето на Европейското образователно пространство и следващата стратегическа рамка за европейско сътрудничество в образованието и обучението – “Пътят напред”, съобщи пресцентърът на МОН.

Министър Вълчев е заявил, че в центъра на качественото образование стоят учителите и е уточнил, че България ще продължи с усилията за повишаване на привлекателността на учителската професия. Той е изразил мнението, че партньорството между държавите членки в областта на образованието изисква цялостен подход, който да гарантира надграждане и взаимосвързаност на политиките в сектора.

По негови думи висококачественото, приобщаващо, ценностно-ориентирано и продължаващо през целия живот образование, трябва да е съобразено с националните образователни традиции и приоритетите на държавите. Министрите са се обединили и около тезата за необходимостта от тясно сътрудничество между образователното и научно изследователското пространство, което би могло да развие  ориентирани към бъдещето научни дисциплини.

Източник: Novini.bg

Покажи още
Close