Университетът

„Великото съединение“ на планетите Юпитер и Сатурн

Планетите Юпитер и Сатурн ще се подредят и ще образуват „велика планетарна връзка“. Потърсихме за коментар за рядкото астрономическо събитие доц. д-р Сунай Ибрямов, директор на Астрономическия център към ФПН на Шуменския университет:

“На 21 декември 2020 г. предстои да се наблюдава видимо сближаване на двете най-големи планети в Слънчевата система – Юпитер и Сатурн, когато те ще се намират на отстояние само 0,1 градуса една от друга. Двете планети-гиганти ще се „сближат“ видимо на небосвода, но в действителност разстоянието между тях ще бъде 735 млн. километра”, уточни доц. Ибрямов.

Съединенията на Юпитер и Сатурн се повтарят приблизително на всеки 20 години, но такива „велики съединения“ на двете планети се случват през по-големи интервали от време. Предишните толкова близки съединения са се случили през 1623 г. и 1226 г., а следващото ще бъде след 60 години – през 2080 година.

“На 21 декември Юпитер ще има видима звездна величина -2, а Сатурн – +0,6, т.е. и двете планети са достатъчно ярки и лесно се намират на небосвода. Явлението ще може да се наблюдава при добри метеорологични условия след залеза на Слънцето (в 16:42 ч. за Шумен) много ниско над югозападния хоризонт. Краят на явлението ще настъпи със залеза на двете планети в 19:06 ч. за Шумен”, коментира още одц Ибрямов.

21 декември 2020 година е и денят на зимното слънцестоене. Днес, в 12:02 ч. настъпва астрономическата зима.

UniMedia

Снимки: Gettyimages.com

 

 

Покажи още
Close