Шумен

Божидар Стратев: Изобразителното изкуство се дигитализира

Божидар Стратев е от Шумен, обича визуалните изкуства, но има свой различен поглед. Когато става въпрос за изобразително изкуство, може би си представяте четки, моливи и бои. Но има и друг начин да се рисува, а това именно е начинът, по който работи Божидар. Едва на двадесет години той се занимава с дигитално рисуване, което всъщност е рисуване на таблет. Това е днешната модерна артистична практика.

Стратев е завършил е в СУ “Сава Доброплодни”, от пети до дванадесети клас е в паралелка „Изобразително изкуство” и му се отдава много. Освен, че е добър в дигиталното рисуване, той има изключително красиви пейзажи, портрети и други творби, които са изработени на платна.

UniMedia: Защо реши да се занимаваш точно с този вид изкуство?

Божидар Стратев: В днешно време всичко се дигитализира. Нормално е и при изкуството това да се случи. За младото поколение е по-атрактивно всичко, което го има в дигитален вариант. На мен ми се стори интересно и за това се занимавам с този вид изкуство.

UniMedia: Как се получава творбата, рисувайки на таблет?

Божидар Стратев: Аз използвам програмата Proсreate. Тя позволява да рисувам и  виждам творбата директно на екрана на таблета. За рисуването използвам специална писалка. Самия начин на рисуване не се различава много от традиционните варианти. Разликата е там, че е в дигитален вариант.

UniMedia: С молив и бои ли е по-лесно рисуването или дигитално?

Божидар Стратев: За мен е по-лесно дигиталното рисуване. Все пак зависи много от твореца, какво му се отдава повече и какъв опит има. Всеки материал си има характер и когато свикнеш с него се работи лесно.

UniMedia: Има ли реализация в този вид изкуство?

Божидар Стратев: Разбира се, че има. Особено, когато нещото, което вършиш те прави щастлив. Рисувам известни личности и творбите си публикувам в Инстаграм, където съм решил да се развивам, като талант. Правя го с идея да придобия повече популярност и да привлека внимание към това, с което се занимавам.

UniMedia: Имаш ли някакви постижения?

Божидар Стратев: Моделът Рене Борисова публикува в нейния профил портрета, който и направих, от което бях много щастлив. Участвал съм в конкурси не само в България, а и в чужбина. Тук в България имам спечелени няколко конкурса.

Рене Борисова е успешен модел, инфлуенсър и бизнесдама. От 15 години българката живее и работи в Дубай. Два пъти е красила корицата на арабското издание на сп. Vogue. Невероятно красива, магнетична и стилна, българката има над 357 хил. последователи в Инстаграм.

UniMedia: Какви са целите ти?

Божидар Стратев: Целите ми са да продължа да правя, това което обичам, а именно да творя и създавам.

Автор: Пресиана Петкова, I курс,” Българистика и медии”

Close