Университетът

Астрономическият център на Шуменския университет чества своята 25-годишнина

През 2024 година Астрономическият център на Шуменския университет чества своята 25-годишнина. По този повод във висшето училище се провежда XVII-та годишна конференция на Съюза на астрономите в България. Форумът, който събира учени и студенти от цяла България, служи като платформа за споделяне на научни открития, обсъждане на нови разработки в областта на астрономията и насърчаване на сътрудничеството между колеги.

При откриването на конференцията проф. Драгомир Марчев, директор на Астрономическия център на Шуменския университет, връчи плакети по повод годишнината на всички, които са допринесли за успеха на Центъра. Кметът на община Шумен проф. Христо Христов поздрави екипа на Астрономическия център и участниците във форума. В речта си той подчерта значението на работата на поколения учени астрономи в Шуменския университет, започвайки от проф. Владимир Шкодров. Проф. Христов пожела на екипа гордо да продължат традицията на техните учители. На откриването присъства и областният управител проф. Добромир Добрев, който също поздрави шуменските учени.

Проф. Наталия Витанова, ректор на Шуменския университет: Днес се събираме с гордост и радост на това събитие, тъй като 2024 година бележи важен крайъгълен камък за нас: 25 години Астрономически център в Шуменския университет. През 1999 г. са положени основите на бъдещата Астрономическа обсерватория чрез изграждане на Астрономически център с учебна обсерватория. Научният интерес към астрономията в Шумен не е случаен. Именно от тук е родом акад. Кирил Попов, един от първите астрономи в България, придобил световна известност със своята работа в едни от най-престижните европейски университети. Днес колегите астрономи продължават тази традиция. Залог за успешната реализация на всички цели пред Астрономическата обсерватория е висококвалифицираният екип от учени и докторанти в областта на астрономията на Шуменския университет, чиито научни постижения са публикувани и цитирани в най-престижните научни списания в света.”

Председателят на Съюза на астрономите в България доц. д-р Антоанета Антонова заяви, че се надява университетът да продължи да обучава студенти в това направление и да увеличава броя на успешните астрономи в България и по света.

Освен десетки учени, докторанти, студенти и астрономи на събитието присъстваха още проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия към БАН, доц. Евгени Овчаров, ръководител на Катедра Астрономия в Софийския университет, директорът на Националната астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) “Николай Коперник” – Варна Снежина Димитрова. Проф. Марчев подчерта добрата работа с тези институции и още с обсерваториите в Кърджали, Смолян и Хасково.

Центърът по астрономия към Шуменския университет е в челните редици на астрономическите изследвания и образование от самото си създаване. През последните 25 години той вдъхнови поколения студенти и допринесе за българската научна общност. „Надяваме се да сме пример за нашите студенти и да сме ги запалили по науката, както мен ме запали преди години моят учител по физика”, коментира проф. Марчев. Той подчерта, че в продължение на четвърт век центърът се е посветил на разширяването на границите на астрономическото познание и обучението на следващото поколение учени.

Програмата на XVII-та годишна конференция на Съюза на астрономите в България включва презентации по широк кръг от теми, включително астрофизика, космология, планетарни науки и наблюдателна астрономия. Тя също така ще включва семинари, панелни дискусии и възможности за съвместна работа, предоставяйки на участниците уникална платформа за обмен на идеи и сътрудничество по бъдещи изследователски проекти.

И докато Центърът по астрономия към Шуменския университет празнува своята 25-та годишнина, той отново потвърждава своя ангажимент към високите постижения в научните изследвания и образованието, очаквайки с нетърпение бъдеще, изпълнено с нови открития и пробиви в областта на астрономията.

UniMedia

Close