Шумен

Андрей Джамбазов: Липсата на физическо натоварване при младите е голям проблем в дълъг период от време

Срещам се с Андрей Джамбазов – баскетболен фен, треньор и играч в мъжкия отбор на БК Шумен, за да ни разкаже за ролята, която спортът е изиграл в неговия живот и вижданията му за бъдещето на спорта.

UniMedia: Кога и как се запали да тренираш баскетбол?

Андрей Джамбазов: Започнах да тренирам баскетбол в залата когато бях на 10, но още от 7-годишен започнах да ходя по площадките с по-големият ми брат.

UniMedia: Има ли ярък спомен от тренировка или състезание, който е останал запечатан в съзнанието ти още от ранните години?

А.Дж.:Играхме мач в Шумен срещу силния отбор на Разград и вкарах невероятен кош със сирената за края на третата част, след което съотборниците ми и цялата зала избухна в мощни аплодисменти и всички от отбора и треньорите се хвърлиха да ме поздравяват.

UniMedia:А какво влияние оказа спортът върху живота ти?

Андрей Джамбазов: Спортът оказа голямо влияние в живота ми.  Оформи ме като личност, научи ме да бъда дисциплиниран, търпелив и последователен в нещата, които правя, как да работя в колектив, да уважавам другите и да бъда толерантен към околните. Същевременно ме научи да не се предавам никога и да се боря винаги докрай, както и се научих да губя и да приемам поражението. Разбрах, че с труд и постоянство можеш да постигнеш много и да сбъднеш мечтите си – няма труд, който да остава невъзнаграден!

UniMedia: Казват, че мишката изяжда книжката. Като направиш сравнение с миналите поколения, смяташ ли, че технологиите оказват влияние и върху желанието на подрастващите да спортуват?

Андрей Джамбазов: Определено оказват! Освен цялостното влияние на интернет и новите технологии съм запознат с електронните спортове, т.н. E-sports и тяхното развитие в последните години е стряскащо! При тях има и положителни страни, но липсата на физическо натоварване и предразполагането към нездравословен начин на живот в голяма част от подрастващите е голям проблем и в дълъг период от време може да доведе до тежки здравословни и ментални проблеми – компютърните игри са направени така, че лесно да се пристрастиш към тях! Не трябва да подценяваме психологическата страна на проблема – в следствие на технологичния прогрес, за подрастващите живота става все по-лесен и удобен, не се изграждат трудови навици и умения за справяне с проблемите, което в бъдеще се отразява на справянето им в живота като зрели хора – в професионален и личен план.

UniMedia: Въпреки съвременните препятствия, виждаш ли потенциал в младото поколение спортисти? Какво не им достига и в какво са по-добри от вас?

Андрей Джамбазов: Потенциал има и то голям. Проблемът е, че в днешно време младите спортисти имат достъп и информация  до „забранените” за тях неща все повече, което пречи този потенциал да бъде развит. Също така това, че живеем в материален свят и големия избор на професионално развитие и стремежа към парите и  материалните облаги, правят спорта да изглежда не толкова примамлив за младите хора.

Определено да, по-добри са във физическото си развитие – с годините младите спортисти постоянно подобряват атлетизма си. Това, което не им достига обаче е липсата на желание за постигане на нещо повече от собствено си благоденствие и реализация.

UniMedia: Какво трябва да се промени, за да се подобри състоянието на спорта в България и да бъде по-примамлив?

Андрей Джамбазов: Доста труден въпрос. Като за начало мисленето на хората, които са в сферата на спорта – то е остаряло и изоставащо много в световен мащаб. Спортът в една държава може да донесе много позитиви за развитието й – да генерира много пари, да създава работни места и да носи слава и позитивно отношение от останалите страни в света и в същото време да се грижи за здравето на хората и да носи удоволствие.

Това обаче ще бъде много трудно докато политици и управляващи отделят толкова малко внимание и най-вече средства. Нужни са много реформи, за да може спортът в България да стане по-примамлив.

UniMedia: Какво мислиш за строежа на новата зала Арена Шумен?

Андрей Джамбазов: Шумен имаше голяма нужда от нова спортна зала, а аз като част от мъжкия баскетболен отбор на града и човек, който повече от 20 години вече почти всеки ден съм бил в спортните зали в града, смея да твърдя, че съм доста заинтересован от това да има такава зала. Първоначално когато разбрах, че ще бъде построена зала бях много радостен, но честно казано в последствие се разочаровах много! Явно както всяко нещо в нашата държава, така и новата спортна зала в града е направена „през пръсти” – малък капацитет, некомпетентно изпълнено строителство и проект – абсолютно далеч от модерните зали по целия свят, а бюджет, който позволява много повече от това, което се очаква. Напълно разочарован съм!

UniMedia: Какво е според теб бъдещето на БК Шумен? Можем ли да се надяваме баскетболният клуб на малък град като нашия скоро да се превърне в един от водещите в страната?

Андрей Джамбазов: Смятам, че е това е възможно независимо колко голям е градът. Има примери, които доказват, че с правилно управление, с хора които работят усилено и в името на баскетбола без да имат користни помисли, могат да спечелят доверието на спонсорите и един ден да имаме клуб, който да е сред водещите в страната! Не мога да кажа дали ще е скоро, но ако се работи търпеливо и последователно, резултатите няма да закъснеят!  Според мен в БК Шумен има хора, които могат да го направят и ако клуба е в техни ръце, то бъдещето му изглежда повече от светло!

Автор: Десислава Тонева

Покажи още
Close