УниверситетътШумен

Александър Евгениев и Ирина Митева за постановката “Нирвана”

Александър Евгениев и Ирина Митева, познати от сериала „Откраднат живот”, излизат пред шуменската публика с невероятната постановката “Нирвана” от големия български драматург Константин Илиев, разказваща за последната нощ на Лора и Пейо Яворов, режисьор е Максима Боева.

UniMedia: Имате ли специален начин, по който да влизате в ролята на Яворов?

Александър Евгениев: Няколко пъти са ме попитали как се превъплъщавам.  Аз не съм Яворов, но съм търсил някакъв паралел с него, търсил съм общото между двама ни. Иначе нямам специален начин за подготовка ми. Около час преди представлението спираме да си говорим.

Ирина Митева: – Успявам да се концентрирам, докато се гримирам и слушам класическа музика. А как влязох в Лора? Нямам никаква представа. И и аз като колегата с опит и лична емоция.

UniMedia: Има една хипотеза, че Яворов е убил Лора, а според вас?

Александър Евгениев: Хипотези много, но не мисля че бил той.

Ирина Митева: И аз не мисля че той.

UniMedia:  Сангвиник или холерик ли е бил според вас Яворов?

Александър Евгениев: Не мога да преценя. Аз съм изпадал в ситуации в които съм обичал две жени. Но наскоро си дадох сметка, че вече не мога. Да обичаш не е толкова лесно, но същевременно е толкова просто.

UniMedia:  От колко време сте на сцена?

Ирина Митева: На професионална сцена сме от май месец иначе имаме доста изяви, а с театрално изкуство се занимавам от 5 години. Зад камера определено е много различно, дали се справям оставям на вас да прецените.

Александър Евгениев: Аз имам малко повече опит.

UniMedia: Лесно ли Ви е да преминавате от сцената в реалния живот?

Ирина Митева: Много зависи от това каква ми е била ролята и как е минало представлението. Има случай в който след представление се чувствам адски скапана и никого не искам да виждам. Днес определено не се чувствам така. Преди преди премиерата имахме едно въртене, след което се чувствах най-необичания човек на света. Много зависи от ролята и от персонажа, който съм играла. Това е най-тежкото нещо, което съм работила – емоционално!

UniMedia: По-какъв начин влияят ролите на личния Ви живот?

Александър Евгениев: По-скоро не влияят. Много зависи от ролята, но определено отнема известно време след представлението да се завърнеш към себе си. Има по-леки и по-тежки представления, но със сигурност след всеки текст разбирам нови неща за живота. Наскоро си дадох сметка, че животът много ми помага за театъра и театъра много ми помага в живота.

Ирина Митева: Всеки персонаж е провокативен с различни неща, примерно и двамата използвахме тази пиеса като терапия за нашия емоционален свят. На мен ми е много далечно да се облека в рокля, да сложа токчета, защото в реалния живот го правя доста рядко, но това ме и провокира.

UniMedia: Приличате ли в живота на своите герои и кое е общото между вас?

Ирина Митева: Колкото общо имаме толкова и не. За да достигнеш тази емоционалност ти неминуемо грабиш от себе си и използваш свои емоции и способности.

Александър Евгениев: Тръгнеш ли да търсиш кое е общото между теб и персонажа със сигурност се увличаш.

UniMedia: Кое ви дава повече удоволствие театъра или телевизията?

Ирина Митева: Театъра! Театъра ти дава един неминуем адреналин, който е извън мен, защото стане ли гаф, трябва да се продължи играта и този адреналин е много по-голям от колкото зад камера. В киното нямам опит и ми е много интересно.

Автор: Неда Неделчева, студент II курс, Журналистика

Покажи още
Close