Университетът

Академични Рождественски четения за дванадесети път

Дванадесетите академични Рождественски четения се проведоха в Шуменския университет. Организатори на събитието са Факултетът по хуманитарни науки, катедрата по история и археология и Научен център „Преславска книжовна школа“.

Конференцията официално откри зам.-деканът на ФХН доц. Стефан Минков. В приветствените си слова към участниците той подчерта символичното значение на числото 12. “Дванадесетите четения се надявам да се превърнат в представителен форум, който ще даде научни открития, които ще утвърдят традицията на този форум в Шуменския университет като може би единствения богословски, но едновременно с това като един от авторитетите в нашия университет”.

С доклади в конференцията се включиха както преподаватели, докторанти и студенти от Шуменския университет, така и представители на Варненската и Великопреславската метрополия и ученици. В първото заседание се обсъдиха доклади, разглеждащи нови данни за надпис от Черноглавския манастир; състоянието на Радомирската духовна околия (от 30-те до 80-те години на XX в.); библейски мотиви в минималистичния поетичен свят на „Троеточия…“; присъствието на религиите и религиозното в медиите; личността на богослова и учения проф. протопр. д-р Радко Поптодоров; богословските и литургическите аспекти на Рождественските катавасии.

Във втория панел бяха дискутирани въпроси, свързани предобразите и пророчествата за св. Дева Мария в богослужебните текстове на църковните служби през Рождественския пост; пещерата в Свещеното Писание и в иконографията на Рождество Христово; забравеното, но необходимо оглашение в църквата; справедливостта през призмата на закона и християнската етика; миналото и настоящето на храм „Света Троица“ в с. Константиново; каноничните аспекти на църковният брак и електронните книжки за светци (от деца) за деца.

Дванадесетите академични Рождественски четения започнаха с поздрав и пожелание за успешна работа от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 

UniMedia

.

Close