Светът

Facebook заплашена от сериозна глоба заради скандала с Cambridge Analytica

Британският регулатор за защита на данните обяви намерение да глоби Facebook с 500 000 паунда (565 000 евро) заради скандала с аналитичната компания Cambridge Analytica, предадоха световните агенции, цитирани от Dariknews.

Британската фирма е обвинена, че е събирала и използвала без съгласие личните данни на потребителите на социалната мрежа, като това е било правено с политически цели, а именно президентските избори в САЩ през ноември 2016 г. да бъдат спечелени от Доналд Тръмп и британците да гласуват за излизане на страната им от ЕС на референдума през юни същата година.

Британският регулаторен орган започна разследване по случая, засегнал около 87 милиона потребители на Facebook. Социалната мрежа призна, че е знаела още от 2015 г., че лични данни на потребителите са стигали до Cambridge Analytica.

Глобата ще бъде наложена заради нарушение на британския закон за защита на личните данни. Facebook разполага с възможности за реакция, преди да бъде взето окончателно решение по въпроса.

Ерин Иган, отговарящ за въпросите, свързани с личните данни във Facebook, каза, че компанията проучва изводите на британския регулатор и ще отговори в скоро време.

Покажи още
Close