Университетът

Наблюдение на Слънцето в Деня на отворените врати на ФПН

Наблюдение на Слънцето в Астрономическия център към Факултета по природни науки е една от инициативите по повод Деня на отворените врати на ФПН на 15 март (петък). Всички, които желаят, могат да отидат на Покривната площадка на Корпус 3 на Шуменския университет, където от 10 до 14 часа ще се извърши наблюдението.

В интервю за UniMedia директорът на Астрономическата обсерватория на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, проф. дфн Диана Кюркчиева преди време уточни, че акцентът в инициативите, насочени към гражданите в работата на обсерваторията на тази година, е поставен върху наблюдение на слънцето. Това се дължи на факта, че създаването на релативистката теория на Айнщайн, чиято 100-годишнина отбелязваме през 2019-та, се свързва с едно наблюдение на пълно слънчево затъмнение точно преди век. Освен нея тази година обсерваторията ще отбележи 100-годишнината на Международния астрономически съюз и 50 години от кацането на човек на луната

Календарът на дейностите на обсерваторията включва и Празник на пролетното равноденствие с деца от детски градини в града, който ще се проведе на 21 март. Заниманията на малчуганите включват измерване на сянката на вертикална пръчка през 1 час, дискусия върху изменението на дължината й, както и дискусия за ролята на Слънцето за хората и живота на Земята.

Close