Шумен

Христо Атанасов: Градският духов оркестър представя изцяло нова програма

Снимка: БНР

Концерт с вълшебната музика от хитови киноленти в изпълнение на Градски духов оркестър „Михаил Биков” ще се проведе днес (29 януари) от от 18:30 часа в НЧ „Стилиян Чилингиров – 1963”. За пръв път шуменският духов оркестър поднася на своята публика тематичен концерт изцяло с филмова музика – разговор с Христо Атанасов, диригент на Градски духов оркестър „Михаил Биков“ и на Смесен хор „Родни звуци“.

UniMedia: Предстои първият концерт за годината на Градския духов оркестър „Михаил Биков“. Разкажете ни какво да очакваме?

Христо Атанасов: Решили сме да представим една изцяло нова програма, която да бъде с филмова тематика. За първи път публиката в Шумен ще има възможност да се наслади на музика от световноизвестни филми. Наред с това ще представим и обновената концертна зала на читалище „Стилян Чилингиров“, която благодарение на нашите спонсори ни предоставя възможността да работим в една много по-уютна среда.

UniMedia: Свирите в залата на Читалище „Стилиян Чилингиров“, това навярно може да се разчете като желание да продължите традициите, как обаче духовият оркестър се обръща и към модерността?

Христо Атанасов: Това е едно от прекрасните читалища в града. След 2000-та година, оркестърът мина на щат към него поради редица промени, като преди това беше общински, а сега е читалищен. Същевременно участва във всички мероприятия и концертни дейности, организирани от Община Шумен. Ние запазваме всички тези традиции, които читалището поддържа. Разбира се, отворени сме и към нови програми, както и този концерт ще бъде точно насочен към съвременната филмова музика.

UniMedia: На какво залага програмата за концерта, към каква публика е насочена тя? 

Христо Атанасов: Програмата е изцяло филмова и е насочена към всяка една възраст. Ние не ограничаваме почитателите на духовата музика по възраст или някои други критерии. В самата програма ще изпълним музика от филми, които са класики и такива, които съвсем скоро са били на големия екран. В този ред на мисли, публиката ще чуе нещо, което досега не било изпълнявано от Духовия оркестър на живо.

UniMedia: Вие сте диригент и на Смесен хор “Родни звуци”, можем ли да очакваме съвместни изяви на двете музикални институции?

Христо Атанасов: Има такава свобода, че когато се потърси или има нужда от такава изява, винаги може да бъде организирана съвместна изява от двата колектива. Всичко това е свързано с много сериозна организация, много нови аранжименти, голяма концерна зала, която да събере 60-70 човека на сцена. Всичко това, за да се оправдае този продукт, който ще бъде създаден и който би оправдал очакванията на публиката. 

UniMedia: Успява ли в последните години Духовият оркестър на Шумен да попълва редиците си с подходящи музиканти?  

Христо Атанасов: Всяка година се стараем да имаме нови попълнения. Смея да се похваля, че имаме доста нови музиканти. Най-младият е на 18 години, имаме също и флейтистка, която е много млада. Разбира се ние имаме нужда от нови хора и сме постоянно отворени за такива, които имат желание да се включат в Духовия оркестър.

UniMedia: Какви са целите, които сте си поставили за тази година?

Христо Атанасов: Едната цел вече е изпълнена, а именно този концерт, който предстои. Другата, лично моя цел е оркестъра да бъде с малко по-голям мащаб и с нови музиканти. Дори в момента сме обявили конкурс за нов алт саксофонист. Когато този музикант бъде назначен, ще осигурим чисто нов алт саксофон. Стремим се постоянно условията на работа да се подобряват защото всеки един колектив има нужда от това, за да бъде максимално продуктивен. В този случай, ние даваме максимума от себе си за да може при една изява, публиката да остане удовлетворена от изпълнението ни.

Автор: Николай Александров, магистърска програма “Лингвистика и масови комуникации”

Покажи още
Close