Светът

Уилям Нордхаус и Пол Роумър с Нобелова награда за икономика

Уилям Нордхаус и Пол Ромер, изследователи в областта на изменението на климата и иновациите, са новите носители на Нобелова награда за икономика, съобщи БГНЕС.

Двамата учени печелят наградата след създаването на методи за разрешаване на някои от най-фундаменталните въпроси на века – начин за дългосрочен устойчив растеж на икономиката и благополучието на световното население.

Според изявлението на академията резултатите от техните изследвания “разширяват значително обхвата на икономическия анализ, като изграждат модели, които обясняват как пазарната икономика взаимодейства с природата и знанието”.

Работата на Нордхаус обяснява модела, по който икономическата дейност взаимодейства с химията и физиката, което от своя страна води до климатични изменения.

Трудът на Ромер показва как натрупването на идеи помага за устойчив и дългосрочен растеж на икономиката. Неговите изследвания полагат основата на ендогенната теория за растежа, довела до много нови разработки за регулациите и политиките, които насърчават нови идеи и дългосрочен просперитет.

Уилям Нордхаус е известен изследовател в сферата на икономиката на промените в климата и глобалното затопляне. Той е роден на 31 май 1941 година в Албакърки, Ню Мексико, САЩ. Той е професор по икономика  в Университета в Йейл.

Пол Ромер е роден през 1955 година в Денвър, Колорадо. Той е гост-професор на бизнес факултет на Нюйорския университет.

C oбявявaнeтo нa пoбeдитeля в oблacттa нa иĸoнoмиĸaтa зaвъpшвa т.нap. “Hoбeлoвa ceдмицa” – 2018 г.

Зa paзлиĸa oт Hoбeлoвитe нaгpaди в областите по мeдицинa, xимия, физиĸa, литepaтypa и нaгpaдaтa зa миp, oтличиeтo зa иĸoнoмиĸa нe e ocнoвaнo oт caмия Aлфpeд Hoбeл. То е учредено в негова чест през 1969 година от Швeдcĸaтa бaнĸa.

Автор: Андрей Андреев, III курс, Журналистика

 

Покажи още
Close