Светът

Полицията в Германия арестува 20-годишен мъж за мащабната хакерска атака

Германската полиция заяви днес, че е арестувала 20-годишен мъж във връзка с едно от най-големите изтичания на данни в Германия, засегнало стотици политици, предаде “Ройтерс”, цитирана от БТА.

Германските власти са подложени на силни критики заради хакерското проникване, при което в интернет бяха публикувани лични данни и документи на политици и обществени личности. Полицията е претърсила в неделя апартамента на заподозрения в провинция Хесен и го е арестувала.

Според сп. “Шпигел” мъжът е признал вината си. Изданието цитира следовател, заявил, че заподозреният не си е давал сметка за размера на последиците от своите действия и нищо не предполагало каквато и да е връзка с чуждестранни служби за сигурност. Той е заявил пред разследващите, че е действал сам, разгневен от изявления, направени от засегнатите политици, журналисти и обществени фигури, заяви федералната криминална полиция.

Не е ясно дали арестът е свързан с претърсването на апартамента на 19-годишен специалист по информационни технологии в неделя в град Хайлброн. Младежът на име Ян Шюрлайн заяви в “Туитър”, че е разглеждан като свидетел в разследването и сътрудничи на полицията.

Източник: Дневник

Покажи още
Close