Шумен

Окръжен съд – Шумен бе домакин на открит Урок по Конституция

Окръжен съд – Шумен бе домакин на открит Урок по Конституция, като част от инициативата на Народното събрание по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. В проявата се влючиха ученици от СУ“Йоан Екзарх Български“, ППМГ „Нанчо Попович“ и ПГ по икономика.

Урокът бе представен от обществения посредник на община Шумен д-р Иван Капралов, който е и преподавател в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Той запозна  учениците с редица факти от работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон. “Днес е празник на Конституцията, на парламентаризма, на правото, професионален празник на юристите в България. Радвам се, че  сега залата е толкова пълна, представете си  и залата на Учредителното  събрание, която е била точно толкова пълна, хора висят от терасите, всички искат да бъдат част от преживяването да се роди новата българска държава. 1879 година- замислете се колко държави, които сега харесваме и посочваме за пример в Европа, тогава все още ги е нямало“, каза Иван Капралов.

В края на Урока по Конституция съдия София Радославова и Иван Капралов раздадоха на всички ученици издание на основния български закон.

Източник: Радио “Фокус”

Покажи още
Close