Светът

НАТО без САЩ? Тръмп опроверга плъзналите слухове

Американският президент Доналд Тръмп отправи нови критики срещу съюзниците от НАТО заради разходите за отбрана, което накара лидерите да се съберат на извънредно заседание, от което бяха изключени другите участници в срещата на върха на алианса в Брюксел, заявиха източници, цитирани от Ройтерс.
В един момент Тръмп е нарушил дипломатическия протокол, като се обърнал към германския канцлер Ангела Меркел на малко име и й казал: “Ангела, необходимо е да направиш нещо по въпроса.”
Представителите на нечленуващи в НАТО партньорски страни са били помолени да напуснат залата наред с повечето сътрудници на лидерите от алианса, които останали на непланирано заседание.
Тръмп значително е втвърдил позицията си за разходите за отбрана на НАТО, като специално е отправил критики към Германия, Испания и Белгия.
Той е настоял съюзниците от НАТО да постигнат в по-кратък срок набелязаната цел за отделяне на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана.
“Тонът беше доста по-твърд днес. Неговите най-сурови думи бяха насочени към Германия, включително като използва обръщението Ангела – “Ти, Ангела”, заяви един от източниците.
Освен към Меркел американският президент е отправил критики специално към испанския министър-председател Педро Санчес и белгийския премиер Шарл Мишел за това, че не изпълняват целта за отбранителните разходи, когато данъкоплатците в САЩ плащат голяма част от сметките на НАТО, финансирайки военен бюджет на стойност около 3,6 процента от брутния вътрешен продукт на своята страна.
Според източниците обаче Тръмп не е заплашил да извади САЩ от НАТО.
Дипломатически източници казаха, че американският президент е заплашил да предприеме едностранни действия в областта на сигурността и отбраната, ако съюзниците от НАТО не увеличат военните си бюджети до 2 процента от брутния вътрешен продукт, предадоха ДПА и ТАСС.

Източник: БТА

Покажи още
Close