Университетът

Моето пътуване до Брюксел

Или какво прави студентката в Шуменския университет Девора Милчева в столицата на Европа

Е, дойде и моят ред да стъпя на територията на европейската столица. Да се докосна до сблъсъка на културното наследство и модерния съвременен бизнес свят.

Още с кацането на летището се ориентирахме към сградата на Eвропейския парламент. Там ни посрещнаха асистентките на нашите депутати. Наши, защото в чужбина всеки свой се нарича наш. Разходката из модерната сграда и възможността да се докоснеш до това място са неповторими емоции. Обиколката беше пленяваща още отвън. Сградата, която съм виждала само по телевизията, на живо е още по- достолепна. Огромни флагове и безброй посетителски групи се възхищаваха като мен на всичко видяно.

В една от залите на парламента ни представиха презентация за структурата и дейността му. Там имахме честта да се срещнем и разговаряме с евродепутата Емил Радев от ПП ГЕРБ/ ЕНП. Той ни разказа за своята работа и тази на своите колеги.  Вдъхна ни респект и уважение към институцията, която представлява и гарантира, че той и останалите депутати от България независимо от политическата си принадлежност, работят за просперитета на страната ни. Накара ни да разберем, че квалификациите „малка”, „бедна” и „неразвита” не са подходящи за родината ни. Наравно с всички членки на съюза ние имаме честта да сме част от вземането на решения за бъдещето.

След посещението в евро парламента се любувахме на централната част на града. Стъпиш ли на площада Гран Плац имаш чувството, че си рицар в доспехи. Макар в началото на месец декември, там вече се усещаше коледното настроение.

Не забравяйте отидете ли веднъж в Брюксел, отново ще се върнете. Влюбването в този град е неизбежно!

Автор: Девора Милчева, студент IV курс, Журналистика

Покажи още
Close