Университетът

Конкурси, научен семинар и изложба за Деня на на очарованието на растенията

По случай Международния ден на очарованието на растенията на 16 май ще се проведат редица инициативи в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” – разговор с част от организаторите доц. д-р Жени Димитрова и гл. ас. д-р Мария Касчиева:

UniMedia: От кога се отбелязва Международният ден на очарованието на растенията?

Доц. Жени Димитрова:  Ние отбелязваме Международния ден на очарованието на растенията за трети пореден път, а се организира през година от Европейската организация за растителна наука, чието седалище е в Брюксел. Първото честване в световен мащаб е през 2012-та година, а за първи път се организира в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” през 2015-та. Така че ШУ се включва сравнително рано в инициативата.

Растенията имат решаваща роля за живота на земята и за съществуването на хората, което е в основата на мотивите на Европейската организация за растителна наука един ден на всеки две години да фокусира вниманието на обществеността към тях. Така повече хората виждат какво представляват растенията, колко са ценни и как трябва да се опазват. В България сме три организации, които се включват в инициативата – Агробиоинститут на Селскостопанска академия гр.София и Биологическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски и ние. Денят във всяка институция протича под различен начин.

UniMedia: За какви събития говорим тази година в университета?

Д-р Мария Касчиева: Тази година събитията са по-различни. Ние сме решили, че всеки път да отбелязваме този ден под различен надслов. През 2017-та година той беше „Лечебните растения”. Бяхме решили, че лечебните растения са нещото, което искаме да покажем, както и тяхното очарование. Тази година се спряхме на надслова: „Никой не е по-голям от хляба”. Хлябът е дълбоко вкоренен в културата на българина – прави се хляб за хубаво, прави се хляб и за лошо. Ще покажем, че хляб става не само от пшеница, той може да бъде направен и от много други култури. Нашата идея е да покажем какво представлява хлябът, от какво може да се прави, кои са непознатите растения, от които може да се прави хляб и дори има ли течен хляб на нашата трапеза. Ще покажем и различните видове обредности, свързани с него.

Доц. Жени Димитрова: През 2017-та година пристигнаха ученици от Варна, от различни шуменски училища. Те бяха направили украшения от сушени билки.

Тази година предвиждаме състезание, ще има и изложба и научен семинар. Опитваме се да обхванем различни възрастови групи. В научния семинар ще поканим хора, които се занимават с производство на хляб, с производство на зърно,  с такива, които разработват наука в тази област. Стремим се да бъдем максимално полезни и да затворим кръга на производството на хляба. На семинара ще има и много интересен доклад за историческото му развитие, започвайки от древността и се стигне да наши дни. Така че имаме не само биологична и селскостопанска гледна точка, а и етнографска – относно обичаите, обредите, свързани с хляба. Възложили сме задача на студенти от различни вероизповедания да подготвят постери с техни хлябове и сладкиши, да разпитат бабите и дядовците си за стари традиции. Те ще се включат и в кулинарния конкурс. Организираме и литературен конкурс на тема: Най-вкусният хляб”, който включва участие с есе или кратък разказ по темата.

Д-р Мария Касчиева:  Всъщност хлябът не е само хляб,той е и козунак, и сладкарски изделия под различни форми. Кулинарният конкурс ще се проведе в двора на Корпус 1. Участниците ще бъдат разделени във възрастови групи и категории – хляб и сладкарски произведения. В конкурса за рисунка обикновено участват ученици. Така че имаме участие на биолози, агрономи, филолози, историци, етнографи, студенти от широк кръг специалности и ученици. Очакваме отново Международния ден на очарованието на растенията да предизвика голям отзвук и традиционно да имаме голямо посещение.

UniMedia

Покажи още
Close