Светът

Китай се готви за пиковия период на пътуванията за Пролетния празник

Транспортните власти в Китай се готвят за предстоящия пиков период на пътуванията за Пролетния празник (Китайската нова година), съобщава bulgarian.cri.cn. Прогнозите са общият им брой от 21 януари до 1 март да достигне 3 милиарда, което е с 0,6% повече в сравнение с миналата година, като увеличението при жп транспорта ще бъде 8,3%, а по въздух – 12%.

За да се справи с натоварването върху въздушния транспорт, Управлението на китайската гражданска авиация ще пусне допълнителни вътрешни полети в 10 от големите летища, заяви заместник-директорът ѝ Дун Джъи. В същото време очакванията са за 532 000 полета по време на Пролетния празник, което е с 10% повече на годишна база.

За да се подобрят възможностите на железопътния транспорт, преди и след празника ще бъдат осигурени общо 4 787 и 4 860 двупосочни маршрута на ден, което е съответно с 5,4% и 5,2% повече в сравнение със същия период на миналата година, каза заместник-ръководителят на Националната комисия за развитие и реформи Лян Уейлян.

За да повишат ефективността, някои гари ще въведат „пътувания без билети”, т.е.пътниците ще могат да преминат контролата чрез сканиране на QR кодовете и да използват телефоните си, за да платят след това, вместо да купуват билетите онлайн и да си ги вземат на гарите.

Стотици милиони китайци се завръщат всяка година по родните места, за да отпразнуват заедно с роднините Пролетния празник. Тази година ще премине под знака на Прасето и ще започне на 5 февруари 2019 г.

Покажи още
Close