Светът

Изборите в Каталуния чертаят политическото бъдеще на Испания

Очаква се рекордно участие от около 80% в изборите, които ще се проведат в Каталуния утре, съобщава агенция Синхуа. Резултатите от изборите за ново правителство са с ключово значение за бъдещата стабилност на региона и на Испания като цяло.

Последните проучвания преди изборите показват, че регионът е разделен между онези, които подкрепят независимостта от Испания и тези, които искат да останат част от страната. Предполага се, че нито една от страните няма да спечели повече от 50% или по-малко от 45% от гласовете.

Изглежда обаче, че гласовете за така наречените “конституционалистки” настроени партии ще са повече в сравнение с последните избори през септември 2015 година.

Има две възможни причини за това. Едната е притеснението за каталунската икономика, след като около 3 000 компании напуснаха региона след референдума за независимост на 1 октомври. Второто е, че много хора, които не са гласували на изборите през септември 2015 г., сега ще отидат в избирателните секции, а именно те са склонни да се противопоставят на независимостта на Каталуния.

 

Покажи още
Close