Университетът

Как действат сектите у нас дискутират в университета

Точна рецепта за щастие, перфектен английски за един месец или курс как да станеш добър мениджър. Това са най-честите практики, с които сектите у нас, успяват да вербуват нови членове. Това заяви в Емил Христов от Центъра за проучване на нови религиозни движения – София в лекция на тема: “Младите хора и съвременните зависимости”. Лекцията е част от програмата на Седмите академични Рождественски четения, които се провеждат днес в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Организатори са Факултетът по хуманитарни науки, катедра “История и археология” и Научният център “Преславска книжовна школа”.

Според Христов към днешна дата на територията на България действат пряко или чрез свои подставени организации множество секти. Едни от тях са официално регистрирани, но други действат под прикритието на различни организации и инициативи.

В световен мащаб има най-малко 40 нови религиозни движения, които са големи организации и имат белези на тоталитарни секти. В това число трябва да се споменат: „Обединителна църква на Муун” (у нас действа чрез „Фондация за световен мир”), Сциентоложката църква (у нас действа чрез различни курсове), „Свидетели на Йехова” и много други. По думите на Христов пораженията, които нанасят сектите върху хората особено върху младите са толкова тежки, че за тях е изключително трудно да се върнат към нормалния си начин на живот.

„Ако някой има притеснения за себе си или за свой близък, винаги може да потърси помощ или повече информация на страницата на центъра www.infocultbg.org”, каза още Христов.

Покажи още
Close