Светът

Историята на една филмова легенда

Прочитайки бестселърът на Дейвид Морел „Първа кръв”, канадският режисьор от български произход Тед Кочев изпитал огромното желание да създаде кинопродукция по този роман. В началото на 80-те години той изгледал първите две части на филма „Роки”, в който младият по това време Силвестър Сталоун изпълнява ролята на американски боксьор с италиански корени, който благодарение на своите умения бързо успява да спечели любовта на феновете, както и да стане известен. Без изобщо да изпада в дълбоки размисли Кочев си казал: „Това е моят човек!”.

След като Сталоун приел предизвикателството да изпълни ролята на Рамбо, снимките на сериала започнали веднага. Първоначалната идея била свързана с това сюжетът на филма да бъде напълно идентичен с този на романа, а именно завърналият се в Америка ветеран от виетнамската война, да бъде убит в края му. Въпреки че Тед Кочев бил от режисьорите, които държали на своите принципи, той бил твърдо убеден, че ако бъде заснет само един филм с участието на актьор, който притежавал пълният потенциал за участие в поне още два такива, щяло да бъде най-голямата грешка допускана някога във филмовата индустрия. Три години след издаването на „Рамбо: Първа кръв”, през 1985-та година на екран се появила и втората част от поредицата, а след още три и третата, което вдъхновило Дейвид Морел да напише още две книги, за по-голямата част от които използвал сценариите на двата филма.

     

                                                       На снимката: Сталоун и Кочев

В началото на 2008-ма година, след 20-годишна пауза, Силвестър Сталоун, известен с прякора си „Слай” реализира „Джон Рамбо ”, в който освен с изпълнението на главната роля той беше натоварен и с нелеките задачи, свързани с продуцирането и режисирането на филма. Осем години по-късно, през 2016-та година, Слай потвърди слуховете, свързани с това, че с четвъртата част ще бъде сложен край на култовата поредица. Въпреки всичко, обаче, той не удържа на думата си и от септември месец тази година реши да започне снимките на петата, чието заглавие се предполага, че ще бъде или „Последна кръв” или „Смъртоносен лов”. Действието на филма ще се развива както в България, така и на Фарьорските острови. В него, Рамбо за пореден път ще се завърне на бойното поле, за да спаси дъщерята на свой приятел, която е била отвлечена от мексикански трафиканти.

През 2019-та година освен  „Рамбо 5” Сталоун, който на 6-ти юли тази година навърши 72 години, планира да издаде третата част на „Невъзможно бягство” и втората на „Крийд”, в който ще бъде доразвита историята на „Италианския жребец” Роки Балбоа.

Автор: Владислав Киров, III курс, Връзки с обществеността

Покажи още
Close