Светът

Европа – следващият голям пазар за марихуана?

Според ръководителите на някои от най-големите компании за канабис в Канада, законният бизнес с марихуана може да стане факт на територията на Стария континент, предават от Inverstor.

Медицинската марихуана е вече законна в редица държави от Европейския съюз – мярка, която загатва към пълното легализиране на тревата в Канада и някои американски щати, посочва Bloomberg в свой материл. Компаниите за канабис очакват да започнат търговия с Европа до няколко години.

Присъединяването на Европа към законния пазар за марихуана би довело до милиарди долари в нови продажби, които обаче носят потенциалната възможност да внесат безпорядък в други сектори като фармацевтичния, алкохолния и тютюневия.

Главният изпълнителен директор на канадската компания Canopy Growth Corp, Брус Линтън, очаква Великобритания да има напълно развит пазар на канабис след само пет години.

Компанията на Липтън вече има присъствие в 11 държави, включително Дания, Германия и Чехия. Според наблюдения, бизнесът в сектора на медицинската марихуана има потенциал за растеж. Дейността на около 1000 германски аптеки допринася за близо 10% от продажбите на Canopy Growth Corp. през последното тримесечие, уточнява Липтън.

Още по-оптимистични прогнози посочва главният изпълнителен директор на Hexo Corp, Себастиен Луис. По негово мнение законната марихуана за лични нужди ще бъде факт във Великобритания до три години. Това е достатъчно време за европейците да навлязат на развиващия се пазар на канабис, благодарение на който Hexo се радва на печалба от 1,2 млрд. долара.

Според Луис Европа ще започне да изостава, ако континентът не предприеме действия през следващите две-три години. Според оценката му пазарът на марихуана в Европейския съюз би могъл да достигне до 110 млрд. долара годишно.

По текста работи: Андрей Андреев, III курс, Журналистика

 

Покажи още
Close