Светът

Германия забрани на “Фейсбук” да събира данни от други източници без разрешение

Германската Федерална служба за защита на конкуренцията (Bundeskartellamt) забрани на “Фейсбук” (Facebook) да събира данни от други сайтове, например чрез бутона “Харесвам”, предадоха “Ройтерс” и ДПА, цитирани от Дневник. Според службата най-голямата социална мрежа в света е злоупотребила с пазарната си доминация, за да събира информация за потребителите без тяхно знание и съгласие.

“Фейсбук” заяви, че ще обжалва решението, тъй като регулаторът подценява конкуренцията, пред която компанията е изправена, и подкопава общоевропейските правила за защита на личните данни, които влязоха в сила миналата година.

“В бъдеще на “Фейсбук” вече няма да бъде позволено да принуждава потребителите си да се съгласяват с на практика неограничено събиране и свързване на данни (от сайтове) извън социалната мрежа към профилите им във “Фейсбук”,” каза ръководителят на службата Андреас Мунт.

Антикартелната служба започна проверката в средата на 2016 година, упреквайки американския гигант, че събира от трети мрежи – “Инстаграм” (Instagram), “Уотсап” (Whatsapp), “Туитър” (Twitter) и други – голямо количество информация за потребителите без тяхно знание, за да извлече допълнителни печалби от реклама.

Решението все още няма правна сила и “Фейсбук” има един месец, за да го обжалва.

Според агенция ДПА заради потенциално огромния си ефект казусът, свързващ защитата на данни с антимонополния надзор, може да остане години наред в процедури в съда.

Ключов въпрос бе как да се дефинира що е пазар на социални мрежи, защото това е нещо различно от традиционните индустрии. Антимонополната служба предпочете да стесни интерпретациите и не включва мрежи за професионална информация от типа на LinkedIn и Xing, чат услуги като WhatsApp или платформи като Snapchat, Twitter или YouTube, но остави в рамките на “социална мрежа” StudiVZ и Google+.

Покажи още
Close