Университетът

Вицепрезидентът Илияна Йотова дискутира бъдещето на Европа със студенти

Справедливост, корупция, бедност, по-високи доходи, еднакви стандарти, демографска криза, сигурност, тероризъм. Това според шуменските студенти са основните проблеми, пред които е изправена Европа, стана ясно при посещението на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. В препълнената Аула на университета тя ръководи Студентска лаборатория „Тема: Европа“. „С екипа ми провеждаме студентска дискусия за девети или десети път в последната година и съм изключително доволна от активното участие и силната позиция, която шуменските студенти изразиха в предварителните анкети, които правим, защото за мен е изключително важно да се чуе критичният глас на младите хора, които са и бъдещето на Европа.”, заяви Йотова.

Тя начерта няколко основни проблемни теми на Европейския съюз към днешна дата: сигурността и мигрантските потоци, чиито проблеми са подценени през 2014 година, което води до нерешени проблеми и до днес; финансирането по еврофондовете, работата на европейските институции и начинът за избиране на еврокомисарите.  

В дискусията Йотова подчерта и важността на българите зад граница, като лоби на високо равнище в университетските среди по цял свят и във водещи международни фирми, които биха могли да помагат за инвестиции и развиване на бизнеспроекти в България.

В отговор на студентски въпрос Йотова отрече слуховете, че програма Еразъм ще бъде спряна през 2020 година. „Еразъм е един от най-успешните проекти на ЕС и ние се борихме във времената на най-голяма криза да остане за бъдещето на нашите млади хора”, каза още тя.

UniMedia

Покажи още
Close