Светът

“Божието писмо” на Айнщайн може да достигне до 1.5 милиона долара

Писмо, в което нобеловият физик Алберт Айнщайн оспорва концепцията за религията, се очаква да спечели до $ 1,5 милиона на търг в Ню Йорк.

От аукционна къща “Кристи” заявиха, че написаният през 1954 година ръкопис на  Алберт Айнщайн, известен като “Божието писмо”, ще бъде пуснат на публично изложение в Сан Франциско и Ню Йорк преди търга на 4 декември.  Това съобщи Ройтерс.

Писмото, адресирано до немския философ Ерик Гуткинд, се приема за ключово важно в дебата за науката и религията. Дългият едва страница и половина текст предава максимално ясно възгледите на своя автор. В него ученият пише: “За мен думата „Бог” не е нищо друго освен продукт на човешката слабост. Библията е съвкупност от познавателни, но все пак примитивни легенди. Никакво тълкуване, без значение колко задълбочено е то, не може да промени разбиранията ми по въпроса”.

Айнщайн не отрича юдаизма и пише, че уважава неговите последователи, един от които е самият той, но заявява: „ За мен еврейската религия, подобно на всяка друга, е продукт на суеверия. Не мога да видя нищо „избрано” в нея”. Специалистът в областта на книгите и ръкописите към аукционната къща, Петър Кланет, е на мнение, че писмото е едно от окончателните изявления в дебата” Религия срещу наука “.

“Кристи” е поставила оценка между 1 милион и 1,5 милиона долара и напомня, че през 2002 година аукционната къща успява да продаде писмо от Айнщайн до президента на САЩ Франклин Рузвелт за 2 милиона долара.

По текста работи: Андрей Андреев, III курс, Журналистика

Покажи още
Close