Светът

Афганистан и Украйна са в дневния ред на срещата на върха на НАТО днес

Съюзниците от НАТО ще опитат днес в Брюксел да успокоят нажежената обстановка и да се концентрират върху Афганистан и Украйна след шока от вчерашния първи ден на срещата на върха. Той бе предизвикан от искането на Доналд Тръмп за удвояване на разходите за отбрана на държавите членки, съобщи Франс прес, цитира БТА.
В днешния втори ден лидерите ще се срещнат с партньори извън алианса, включително афганистанския президент Ашраф Гани и украинския Петро Порошенко, съобщи Ройтерс.
Началникът на НАТО Йенс Столтенберг иска да склони лидерите на страните членки да финансират афганистанските сили за сигурност до 2024 година. Това финансиране възлиза средно на около 1 милиард долара годишно.
Държавните глави и правителствените ръководители ще обсъдят и отношенията с Грузия и Украйна – две страни, чиито шансове за членство в алианса бяха попарени от руски нашествия на техните територии. По правилата на НАТО страни с териториални конфликти не могат да се присъединят.
Македония, от друга страна, която бе официално поканена вчера да започне присъединителни преговори, ще участва на специална церемония днес в момент, когато алиансът се готви да се разрасне до 30 държави членки.

Покажи още
Close